De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • D66 Enschede breekt lans voor fonds moderne lokale journalistiek

D66 Enschede breekt lans voor fonds moderne lokale journalistiek

ENSCHEDE - Er zou in Enschede een fonds moeten komen ten behoeve van lokale journalistiek. Dat stelt D66 voor bij penne van het raadslid Van Dijk. Op die manier zou een failissement van de lokale omroep 1Twente (voorheen TV Enschede FM) kunnen worden afgewend. Van Dijk benadrukt trouwens ook dat het voortbestaan van die omroep niet het doel is. Het gaat hem om eerstens de lokale journalistiek en tweedens een overheid die niet links en rechts zendtijd koopt, maar onafhankelijke verslaggeving en duiding faciliteert. Dat kan ook zonder radio en televisie die volgens Van Dijk zeker bij jongeren niet meer in zwang zijn.

Het zag ernaar uit dat 1Twente, waarin de lokale omroep van Enschede samenwerkt met die van Hengelo, Almelo, Borne en Haaksbergen, in januari jongstleden op de fles zou gaan, maar dat kon nog worden voorkómen. De financiële huishouding in Enschede is volgens ambtelijke bevindingen weinig doorzichtig, laat staan transparant. Weliswaar is hoofdredacteur Van Willigen bedreven in het binnenhalen van subsidies en sponsorbijdragen, maar waar blijft het dan? Nu zou als er niets gebeurt 1 juni het doek vallen voor 1Twente.

Wat ook niet meehelpt is dat Enschede hoofdfinancier is en dat Hengelo ook betaalt, maar dat Almelo, Borne en Haaksbergen niets bijdragen. De gemeente Enschede weet volgens Van Dijk al geruime tijd dat 1Twente meer geld uitgeeft dan dat het verdient. De vijf gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar minister Slob van Media. Van Dijk: 'D66 Enschede wil verder kijken dan een mogelijk faillissement van 1Twente Enschede en pleit voor een fonds van een ton. 'D66 zou graag de politieke invloed op de besteding hiervan minimaliseren omdat de regionale journalistiek onafhankelijk en vrij het stadsbestuur moet kunnen controleren.' Hij meldt ook dat de interesse voor radio en televisie daalt, met name onder jongeren. Van Dijk: 'Wat betreft het bereiken van jonge mensen zijn Sikkom en Suksawat inspirerende voorbeelden.' Hij vraagt het college of het mogelijkheden ziet om moderne media-uitingen via een dergelijk fonds te stimuleren zodat de bevolking van Enschede breder en meer bereikt wordt dan nu het geval is.

 

Deel dit nieuws!