De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hengelo gokt blind op creativiteit theaterproducent bij Hijschkamer

Hengelo gokt blind op creativiteit theaterproducent bij Hijschkamer

HENGELO  -  Het college van burgemeester en wethouders te Hengelo omarmt het plan voor een Marktplein met een culturele Markthal geïnspireerd op het voormalige Hijsch-gebouw.  Over de kosten is nog niks bekend, althans, de gemeente rept er niet over, maar namens het college laat wethouder Van Wakeren weten achter de uitvoering te staan. ‘Dit plan heeft echt meerwaarde voor de Hengelose binnenstad', aldus de wethouder van Pro Hengelo die er helemaal in gelooft.

Het stedenbouwkundig concept voor wat al de Hijschkamer is gedoopt komt van bureau West 8 (Adriaan Geuze) en is door als kwartiermaker ingehuurde theaterproducent Cornelisse (van onder meer de Stork-productie) ‘vertaald naar een financieel uitvoerbaar en haalbaar programma’.

Het ontwerp  van de Hijschkamer bestaat uit twee met elkaar verbonden delen: een acht meter hoog hoofdgebouw en een naastgelegen overdekte (grotendeels open) markthal met een hoogte van veertien meter. Het dak van de markthal wordt volgens de hedendaagse mores voorzien van zevenhonderd vierkante meter zonnepanelen, die zorgen voor groene stroom.

Het gebouw brengt verschillende functies samen, waaronder een overdekte (vers)markt, horecavoorzieningen (zoals een proeflokaal), een broedstoof voor ondernemers en creatieven, een hightechwerkplaats, een digitaal museum, een mediacentrum, een bewegende beeldentuin benevens een ondergrondse fietsenstalling. Het moet altegader zorgen voor ‘reuring in het centrum’. Het huidige Marktplein wordt ervaren als kaal, koud en sfeerloos, zowel door neringdoenden als bezoekers.

Deel dit nieuws!