De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Bij het overlijden van Harman Nijhof, innemend transporteur uit aandrift

Bij het overlijden van Harman Nijhof, innemend transporteur uit aandrift

WIERDEN/RIJSSEN – Op 82-jarige leeftijd is vandaag transportondernemer Harman Nijhof overleden. Hij was een kleurrijke en bloemrijke vaartmaker, zonder veel rust in zijn lijf en begon begin jaren zestig als eigen rijder om in 1967 de krachten te bundelen met zijn collega Evert Wassink, waaruit het nu wereldwijd opererende bedrijf Nijhof-Wassink is ontstaan.

Dat begon aan de Stamanstraat te Wierden, maar het bedrijf ging als de brandweer en er was uitbreiding nodig. Dat kon niet op de oale stee en het oog viel op het terrein van de voormalige Schaapskooi op de hoek van de Enterweg en de Rijssensestraat, tegenover schenklokaal De Boer, wat ook een pré was, mede vanwege andere ander ondernemers die het etablissement frequenteerden, onder wie zijn sparringpartner in business Bertus Heutink, en natuurlijk de wethouders Bloemendaal en Nollen, de Laurel en Hardy van 't gemeentehuis.

De gemeente Wierden traineerde het plan om aan de Enterweg nieuwbouw te plegen (procedures en protocollen) en eigenlijk kreeg Nijhof te horen dat hij beter naar het bedrijventerrein in Almelo kon verkassen. Dat vond Nijhof onverteerbaar. Het enige dat in Almelo deugde was zijn collega en vriend Henk Bolk en misschien het Postiljon. Eén telefoontje met toenmalig burgemeester Smit van Rijssen was genoeg om Nijhof-Wassink naar de Reggestad te verplaatsen, waar de hoofdvestiging van het transportconcern nog steeds is gevestigd, zij het in de loop der jaren vele keren vergroot.

Ondertussen verlegde Nijhof, ten diepste een pionier, zijn missieakker naar Polen, letterlijk, want hij verspreidde behalve Volvo-trucks ook Bijbel-spreuken, naar het woord van de kerk in Elsen, het gehucht waar hij geboortig was. Hoewel hij al jaren niet meer in het bedrijf zat, bleef Nijhof als handelsreiziger nauw bij de firma betrokken, al lag de dagelijkse leiding in handen van zijn zoon Freddy, die op zijn beurt 'truckslijter' en 'ijzervreter' Hendrikse binnenloodste.

Freddy volgde Harman op, het omgekeere gebeurde ook, want Harman toog in het kielzog van zijn zoon op een zekere zaterdag in de jaren zestig naar sportpark Het Lageveld om er nooit meer weg te gaan. Freddy bleek een fanatiek benevens begenadigd voetballer en Harman werd een wellicht nog fanatieker en bovenal innemend supporter. Harman Nijhof was behalve van SVZW ook een der stuwende krachten achter de hippische vereniging De Eschruiters. Als ondernemer, als mecenas én als mens was hij nooit makkelijk, voor niemand, ook niet voor zichzelf, maar wel altoos rechtuit. Nijhof discussieerde zogezegd niet met de hand voor de mond. Zijn levensmotto was zakelijk en particulier 'de reepn strak en de oorn plat an de kop'. De afgelopen jaren verminderde de gezondheid van Nijhof zienderogen. Hij overleed vandaag in het ziekenhuis te Almelo.

Deel dit nieuws!