De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Löbker en Wierenga winnen met Stork en Rita de boek-van-jaar-prijs

Löbker en Wierenga winnen met Stork en Rita de boek-van-jaar-prijs

HENDELO - De boeken 'Bij Stork’ van Gerard Löbker en ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa zijn verkozen tot Overijssels Boek van het Jaar 2018 in respectievelijk de categorieën Nonfictie en Fictie. De verkiezing is een onderdeel van Overijssel Verwoord, een programma met evenementen voor lezers en schrijvers.

In heel de provincie wordt het publiek betrokken bij literatuur en taal door middel van schrijfwedstrijden, leesclubs, verhalenwedstrijden en evenementen. Overijssel Verwoord wordt gesubsidieerd de provinciale overheid en uitgevoerd door Wintertuin (aangesloten bij De Nieuwe Oost).

Het boek van Löbker laat vanuit diverse invalshoeken zien hoe het bedrijf Stork in sociaal-maatschappelijk, politiek en cultureel opzicht het dagelijks leven van de Hengeloërs bepaalde. Dat had alles te maken met de opvattingen van de grondlegger, C.T. Stork, die zijn bedrijf beschouwde als een familie. In de praktijk betekende dit dat deze liberaal met een sociaal hart – soms vanuit welbegrepen eigenbelang – zowel binnen als buiten het bedrijf oog had voor het welzijn van zijn werknemers. 

De roman van Wieringa schildert het leven van achterblijvers; mensen die niet mee willen of kunnen met de veranderende maatschappij. ‘Wieringa’s prachtige verzorgde stijl contrasteert continu met de groezeligheid van de levens van de hoofdpersonen’, staat er in het juryrapport.  Het boek won afgelopen jaar en dit jaar al diverse prijzen. Wegens verplichtingen elders kon Tommy Wieringa helaas niet persoonlijk de prijs in ontvangst nemen. In een filmpje liet hij weten dat hij het ‘machtig mooi’ vindt deze prijs te hbben gewonnen.



Deel dit nieuws!