De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • GroenLinks in Enschede wil lagere rentetarieven bij de Stadsbank

GroenLinks in Enschede wil lagere rentetarieven bij de Stadsbank

ENSCHEDE - De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Enschede vindt dat de Stadsbank Oost Nederland de rente op 'sociale leningen' drastisch moet verlagen. Die rente bedraagt nu 10,9 procent voor een sociale lening tot een bedrag van maxiaal 2.500 euro en liefst 11.9 procent voor een combilening van tot 2.500 euro.

Dat vindt GroenLinks een affront, zeker in een tijd de rentes van commerciële banken duadanig laag dat je met sparen een verwaarloosbare rente krijgt van net iets boven nul en dat je bij een pesoonlijke lening hooguit zo’n 4.5 procent rente moet betalen. Bij de Stadsbank, die'eigenaar' van gemeenten is, komen mensen terecht die weinig tot geen geld hebben en vaak oplopende schulden. Volgens fractievoorzitter Wolf van GroenLinks in Enschede zijn dit mensen in financiële nood die in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen. 'Zij hebben een te laag inkomen en dus weinig afloscapaciteit, of hebben schulden. Ook als je geen schulden hebt, maar wel bij het Bureaau Krediet Registratie staat genoteerd, kom je niet in aanmerking voor een lening. Zo ben je dan aangewezen op de enige bank die je nog kan helpen: de Stadsbank Oost Nederland.'

Met de torenhoge rente, in eerdere debatten ook als woekerrente omschreven, geraken ze van de wal in de sloot. 'Dit staat in geen verhouding tot de rentes van de commerciële banken en dit vindt GroenLinks buiten alle proportie. Dit moet anders', schrijft  Wolf in een brief met vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Deel dit nieuws!