De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • SP in Hengelo wil inkomensafhankelijke bijdrage huishoudelijke hulp

SP in Hengelo wil inkomensafhankelijke bijdrage huishoudelijke hulp

HENGELO - De raadsfractie van de SP in Hengelo bepleit een algemene voorziening, waarbij een gemeentelijk thuiszorgbedrijf hulp en ondersteuning levert, wat volgens het raadslid Huis in ’t Veld voordeel biedt voor zowel zorgehoevenden als de gemeente. Ze vraagt het college van burgemeester en wethouders er een onderzoek naar in te stellen. Huis in 't Veld wijst erop dat de gemeente Groningen dit systeem al vier jaar hanteert. Ze had ook op een stad dichter in de buurt kunnen wijzen, want Rijssen-Holten hanteert ook al jaren een algemene voorziening voor hulp of (huishoudelijke) ondersteuning, waarbij die inwoners zelf kunnen aangeven wat ze nodig hebben. De gemeente hanteert dan een inkomensafhankelijke bijdrage voor huishoudelijke hulp.

De raadsfractie van de SP komt met het voorstel vanwege de dreigende onbetaalbaarheid voor veel zorgbehoevenden en voor de gemeente zelf. Dat komt doordat mensen die voorheen een particuliere huishoudelijke hulp hadden nu een beroep doen op huishoudelijke hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) tegen een vast tarief van 17,50 euro per vier weken, waarbij ze veel goekoper uit zijn, ook voor wie betaling geen probleem hoeft te wezen. Er zijn bovendien lange wachtlijsten ontstaan en zorgconsulenten kunnen de vraag niet meer aan. Waar nog bijkomt dat de enorme toename van het gebruik van huishoudelijke hulp via de WMO de kosten flink doen stijgen.’

Daarnaast is het zo dat de SP de huidige wijze van aanbesteden van de huishoudelijke hulp niet wenselijk vindt. Daarbij wordt elke keer opnieuw de huishoudelijke hulp aanbesteed bij verschillende thuiszorgorganisaties. Huis in ’t Veld: 'Deze manier van werken gaat gepaard met veel bureaucratie, terwijl onze inwoners maar één dingen willen: goede hulp.' Ze geeft aan dat hierdoor nog grotere tekorten dreigen te ontstaan in het budget van de gemeente en in de portemonnee van mensen die al moeite hebben rond te komen. De verwachting is bovendien dat door de vergrijzing de komende jaren de vraag om huishoudelijke hulp alleen maar zal stijgen en daarmee ook de kosten.

Deel dit nieuws!