De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCXIV

'Er zit systeem in de chaos.'

Het is een constatering uit vorige eeuwen en heeft alles te maken met politiek. En met schepping. Ook met cultuur. En met geloof. Het betreft een citaat uit 'Hamlet' van William Shakespeare. Ik kwam het vandaag tegen. Niet dat ik dagelijks de werken van Shakespeare lees, ook niet dat ik me elk vrij uur op Genesis stort, neen, ik las het in een notitie van de provincie Overijssel. Een citaat als motto van een beleidsnotitie uit 1998 alweer. Volgens mij was Jan Kristen toen PvdA-gedeputeerde van Kunst en Cultuur. Man van systemen uit chaos. Shakespeare uit Goor.

Kristen was een bestuurlijke soldaat van de maakbare samenleving. Ja,  kom er nog eens om.  Een beetje de Theo Thijssen van het toenmalige provinciebestuur. Het zou me niet verbazen als hij  de hele Hamlet kan citeren, ook nu hij bijna tachtig is. Dat zie ik de gedoodverfde PvdA-gedeputeerde Van Bree van de yuppengeneratie van deze partij nog niet doen.

Shakespeare was van ver voor Kristen, naar ik vermoed ook een zoon van de schepper, van systemen in de chaos, met mensenkennis en dus de wetenschap van goed en kwaad. Ik geloof niet dat hij voor de Brexit zou zijn geweest. Uiteindelijk gaat het er vooral om ordening in de natuurlijke chaos aan te brengen. En daar dient politiek voor, sterker: het leven is politiek, zoals de theoloog Harry Kuitert al wist: alles is politiek, al is politiek niet alles. Gezegend het land waar systemen in de chaos het gevolg zijn van verkiezingen, hoe onvolkomen ook in hun uitwerking.

 

Deel dit nieuws!