De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo krijgt drie ijsvogels op vernieuwde Marktplein bij havenkom

Almelo krijgt drie ijsvogels op vernieuwde Marktplein bij havenkom

ALMELO- Wat de beren zijn voor Hengelo moeten de ijsvogels worden voor Almelo: een vorm van gestold-dierlijke kunst om het Marktplein in de stad aantekkelijker te maken. De beren hebben nooit de harten der HengeloĆ«rs weten te veroveren, van de ijsvogels in Almelo moet worden afgewacht of ze tot de verbeelding van de stedelingen zullen spreken.

In beide gevallen gaat het om figuratieve kunst. De bronzen beren op het grote Marktplein in Hengelo zullen waarschijnlijk plaats moeten maken voor het streven naar een meer compacte en minder ruimtelijke binnenstad,  de vorst- en vandalismebestendige ijsvogels in Almelo moeten juist het verkleinde Marktplein met de beoogde havenkom markeren. Het betreft een ontwerp van beeldend kunstenaar Anne Wenzel dat in een 'inspraaktraject' met 58 procent van de stemmen van de drie geselecteerde ontwerpen mag worden gerealiseerd.

Wenzel stelt dat de ijsvogel rust symboliseert, gezelligheid en de natuur in en om Almelo. Een vogel die volgens haar niet alleen kleur, maar ook nog meer leven naar de binnenstad brengt. Wenzel kent Almelo doordat haar schoonfamilie er woont, ze studeerde aan de AKI in Enschede studeerde, maakte onder meer werk in opdracht voor de rechtbank in Zwolle en exposeerde onder meer in museum Boijmans van Beuningen, het Rijksmuseum Twenthe en in musea in Gent en Parijs. Haar werk is opgenomen in internationale museale- en private collecties. 

De vogels in Almelo krijgeneen afmeting van 5.30 meter (vogel op zuil), 2.30 meter (opstijgende vogel) en 1.30 meter (vissende vogel). Er zou voldoende ruimte blijven voor markt- en podiumfunctie van het toekomstig Marktplein met havenkom. Er is voor de bouw  van het kunstwerk een ton beschikbaar. De oplevering is voorzien voor eind dit jaar.

 

 

 

Deel dit nieuws!