De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CCX

Er is volgens sommigen een moment in ieders leven dat het Ik zich manifesteert. Daar heeft Dolph Kohnstamm een boek over geschreven, bescheiden van omvang en onbescheiden van inhoud. Het draait om de vraag of er in elk mens een Ik zit, en dat de zekerheid van de uniciteit, het Ik, zich plotsklaps ten volle openbaart.. Elk mens is volgens Kohnstamm een Eigenander.

Kohnstamm neemt mij vor zich in doordat hij zowel de eigenheid van elk mensenkind benadrukt als de volksaard. Daarmede lokt hij kritiek uit van zowel degenen die zeggen dat de mens een kind is van de evolutie en als van degenen die beweren dat afkomst en opvoeding bepalend zijn voor wie iemand is, en dan krijg je niet of de gelovigen of de heidenen over je heen, maar beide horden.

In het norture-nature-debat leg ik het accent op nature. Het staat voor mij buiten kijf dat opvoeding, begeleiding en enthousiasmering tot Bildung kunnen leiden, maar dat neemt niet weg dat de mens alleen de mens in zijn diepste wezen en zijn is omdat hij andere soorten om zich heen in tot uitsterven toe in de pan hakte. Daar zijn we de Eigenheimers van geworden die wie ten diepste zijn.

Deel dit nieuws!