De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ridderorde kinderrechter Olthof met sociaal hart voor kwetsbaren

Ridderorde kinderrechter Olthof met sociaal hart voor kwetsbaren

ALMELO/WIERDEN - In het Paleis van Justitie te Almelo is kinderrechter Olthof uit Wierden vandaag onderscheiden vanweg zijn benoeming tot tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg er bezoek van burgemeester Robben die hem de versierselen behorende bij de benoeming aanreikte.

Olthof is ruim veertig jaar magistraat en met name bekend als kinderrechter. Binnen de rechtbank Almelo, nu de Rechtbank Overijssel, zette Olthof zich gedurende twintig jaar in voor kinderen in de knel en voor medezeggenschap. Zo ijverde hij met succes voor het behoud van de rechtbank in Almelo toen de dreigde te worden geofferd op het altaar van de grooschaligheid.

In 's mans vakgebied wordt Olthof geroemd om wat hij met zijn pionierswerk in de rechtspraak uiteindelijk voor alle jongeren in Nederland heeft betekend. Zijn werk geldt als toonaangevend voor de rechtspraak in Nederland. Hij is de geestelijk vader van de spijbelrechter en een van de grondleggers van het Nederlandse jeugdstrafrecht, met als missie jonge mensen op het rechte pad te houden. Zo stond hij jaren geleden aan de wieg van de Twentse ‘spijbelrechter’. Dit betekende een nieuwe manier van werken en bleek zo’n succes dat er nu in elke rechtbank in Nederland een spijbelrechter is.

Naast zijn werk als rechter zette Olthof zich via tal van organisaties in voor kwetsbare medemensen. Van de Stichting Roggekamp/Peitschfonds Almelo, voor jongeren, en het Nationaal Fons Kinderhulp Wierden tot de Stichting Elisabetfonds, voor psychiatrisch gehandicapten.

Deel dit nieuws!