De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Brede kritiek op Van Hijum in Lithium-zaak; motie wantrouwen sneeft

Brede kritiek op Van Hijum in Lithium-zaak; motie wantrouwen sneeft

ENSCHEDE - In een stevig debat met veel kritiek op de gang van zaken rond het Lithium Werks-echec wist gedeputeerde Van Hijum van Economie en FinanciĆ«n uiteindelijk te overleven. Hij liep wel een scheur in de broek op vanwege massief ongenoegen, maar een motie van wantrouwen, ingediend door de SP, maakte geen kans, want kreeg slechts steun van de PVV, wat bij elkaar negen stemmen waren. Van meer politiek gewicht was vanmiddag dat vrijwel statenbreed kritiek klonk op de gevolgde procedure en op de goedgelovigheid van Van Hijum jegens de met provinciaal geld werkende participatiemaatschappij Oost NV en de als topondernemer aangeduide roerganger Koolen van Lithium Werks.

Koud was het subsidiegeld van de provincie Overijssel, de participatiemaatschappij Oost NL binnen of Koolen maakte bekend dat het wereldcentrum van de batterijenproductie toch niet, zoals voorgespiegeld, in Enschede zou komen (Technology Base Twente), maar in Amerika of China.

Niet alleen SP en PVV namen de gang van zaken hoog op, ook andere partijen deden dat met zoveel woorden, uitgezonderd de VVD en het CDA van Van Hijum, die als bekend de lijstaanvoerder van het CDA is bij de statenverkiezingen in maart.

Vanavond komt nog een motie van de PvdA  in stemming, die geen wantrouwen ademt, maar wel kritiek over de werkwijze van Oost NL, die ook met belastinggeld werkt en waarvoor Van Hijum in elk geval politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt.

wordt vervolgd

Deel dit nieuws!