De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Traag en coalitie schuiven raad Borne en volk Zenderen terzijde

Traag en coalitie schuiven raad Borne en volk Zenderen terzijde

COMMMENTAAR

ZENDEREN/BORNE – Naar verwachting stemt een meerderheid van Provinciale Staten morgen in met de bouw van een mestvergistingsfabriek op de Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. Niet alleen de veertienhonderd dorpsbewoners zijn tegen, ook de gemeenteraad is tegen, maar gedeputeerde Traag wil de gemeente overrulen met een provinciaal inpassingsplan. Dat de gemeenteraad en de dorpsbewoners het nakijken geeft.

Naar de mening van de gedeputeerde van Duurzaamheid en Energie zijn er twee grotere belangen dan die van dorp en gemeente in het geding, namelijk de ene noodzaak van vergisting vanwege het grote mestoverschot en de andere noodzaak om natuurlijke energie op te wekken. En dat is precies de dubbelfunctie van de vergister. De inspraak  van de dorpsburgerij en de lokale democratie moeten van Traag van lieverlee maar even terzijde.

Of de mestvergister ook elders zou kunnen komen, werd meermalen gevraagd, op een industrieterrein bijvoorbeeld, want mestvergisting is uiteindelijk gewoon een vorm van industriële bedrijvigheid. Traag antwoordde deze maand openhartig dat het belang van het (overheids)bedrijf Twence meespeelt. Er ligt een terrein dat destijds voor de stort werd gekocht, maar het storten is gestaakt, ten gevolge waarvan er ook bedrijfshallen leeg staan.

Dit ontlokte het PvdA-statenlid Beukers de opmerking dat Zenderen/Borne nu voor de tweede keer wordt gepakt, eerst in 1995 toen tegen de volkswil de stortplaats werd doorgedrukt. en nu, een kwart eeuw later, opnieuw, want links- of rechtsom moet de mestvergister er komen. En dat in de onwelriekende geur van weggelakte passages in overheidstukken. In opgevraagde notities over de wijze van besluitvorming werden namelijk veel passages zwart  en derhalve onleesbaar gemaakt. Ook dan wordt altoos op het 'algemeen belang' gewezen. Uit naam van dat algemeen genoemde belang zal een meerderheid der Staten morgenmiddag instemmen, ook al omdat je in één statenperiode niet twee keer een D66-gedeputeerde weglakt.

 

Deel dit nieuws!