De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Vriezenveen draait energiek met resthitte van warme Bakker Holland

Vriezenveen draait energiek met resthitte van warme Bakker Holland

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand ziet in een warmtenet met als bron industriële restwarmte van met name Bakkerij Holland een goed alternatief voor de traditionele energieproductie. In de regio loopt de gemeente Hengelo met een eigen warmtenet grootschalig voorop.

Een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden van een warmtenet is volgens wethouder Van Abbema in Vriezenveen 'met een positief resultaat afgerond'. In een persbericht liet ze optekenen: 'Restwarmte gebruiken is een mooie en duurzame manier om warmte die toch al vrijkomt nuttig in te zetten.' Aan het onderzoek naar de haalbaarheid van een warmtenet in Vriezenveen namen behalve de gemeente Twenterand en Bakkerij Holand ook de provincie Overijssel en Cogas Energie deel.

De ligging van Bakkerij Holland aan  de N36 op de grens van Oost- en Westeinde in Vriezenveen zou het transporteren van warmte in dit dorp efficiënt en betaalbaar maken. De warmte die vrijkomt bij de productieprocessen kan namelijk als een belangrijke bron worden gebruikt in het warmtenet.

Nu een warmtenet in Vriezenveen haalbaar lijkt te zijn gaat Cogas gesprekken aan met potentiële afnemers en leveranciers, met de vraag of zij de intentie hebben gebruik te maken van het warmtenet. 'Daarmee komen we steeds dichterbij daadwerkelijke realisatie en dat willen we nog voor de zomer duidelijk hebben', zegt manager Aresu van Cogas. Hij heeft Duurzaamheid bij Cogas in portefeuille. 'Eind van het jaar kan dan de schop in de grond voor de aanleg van het warmtenet Vriezenveen.' Van Abbema beaamt deze mooie aanzet om de energietransitie in Twenterand op te pakken zegt ze met een open deur bij de hand: 'We zijn er nog niet, elke stap in de goeie richting is er een.'

Deel dit nieuws!