De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CXCIX

Het huidige klimaat is dat het huidige klimaat alles is. Je hoort niet anders dan over het klimaat. En vooral dat er iets aan moet worden gedaan. De polen smelten, de oceanen verplasticken, de woestijning gaat snel, zeeën worden warmer, landen spoelen weg, luchten verontreinigen.

We moeten iets aan het klimaat doen, en rap wat, anders gaat de planeet eraan. Hier passen een paar woorden ter geruststelling. Natuurlijk gaat de planeet teloor,door een zoveelste wereldoorlog (alleen domoren denken dat er twee zijn geweest) of door neervallend gesteente uit de ruimte, want dat is alweer 63 miljoen jaar geleden en aan die 'ramp' hebben wij ons bestaan aan te danken. Langdurige ijstijden hoorden erbij. Natuurlijk is dat natuurlijk. IJstijden zijn het tegenovergestelde van opwarming, het is niet altijd even aangenaam, maar - toevallig - wel eerlijk verdeeld.

De grote vraag is niet waarom dat niet weer zou gebeuren, de vraag is wanneer, maar die is niet te beantwoorden. Daarvoor is de mensheid te krap behersend. We kunnen het wel uitstellen,. Verbied de productie en de verkoop van plastic, verbied het bezit alle apparaten waar CO2 inzit en zet autorijden en vliegreizen op de bon. Gaat de wereld dan niet kapot? Tuurlijk wel, maar iets later.

 

Deel dit nieuws!