De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • West-Twente zingt in koor dat uitstel Luchthaven Lelystad bepleit

West-Twente zingt in koor dat uitstel Luchthaven Lelystad bepleit

RIJSSEN -  De vier gemeenten in West-Twente, het voormalige  samenwerkingsverband WT4, te weten Rijssen-Holten, Hellendoorn, Twenterand en Wierden, vinden met elf gemeenten buiten de regio én de provincie Overijssel, dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer nu géén besluit moeten nemen over Lelystad Airport.

De bewindsvrouw heeft zich voorgenomen te werken aan het herstel van vertrouwen in de overheid, maar Twenterand, de andere gemeenten en de provinciale overheid zeggen daar weinig van te merken wegens disbalans tussen economie, veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Eerst zou een nieuwe luchtvaartnota nodig zijn, waarin de randvoorwaarden worden vastgesteld. Daarna zou het luchtruim moeten worden herzien, zodat hoger kan worden gevlogen. In hun zienswijze benoemen de Overijsselse overheden ook de randvoorwaarden die zij stellen mocht Lelystad Airport onverhoopt tóch eerder open gaan. Het doel is de overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken.

Mocht het toch tot besluitvorming komen, dan willen de gemeenten en de provincie dat een aantal randvoorwaarden wordt vastgelegd. Het gaat dan onder meer over een snelle stijging en daling van en naar Lelystad Airport, onderzoek naar de risico’s van vogelaanvaringen, een limiet van tienduizend vliegbewegingen per jaar tot dat het luchtruim is herzien en een plan voor monitoring, handhaving en evaluatie van milieugevolgen dat op voorhand moet zijn vastgesteld.

Deel dit nieuws!