De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Zes ton uitbreiding Infocentrum Canadese Begraafplaats in Holten

Zes ton uitbreiding Infocentrum Canadese Begraafplaats in Holten

HOLTEN - De geplande uitbreiding van het Informatie en Herdenkingscentrum op de Canadese Begraafplaats te Holten kan in de tweede helft vvan dit jaar haar beslag krijgen. De gemeenteraad van Rijssen-Holten stelde de gevraagde anderhalve ton beschikbaar. De provincie Overijssel en het nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg komen ook over de brug met eveneens anderhalve ton respectievelijk drie ton, zodat zeshonderdduizend euro voorhanden is.

De bedoeling is behalve een uitbreiding ook een modernisering tot stand te brengen, waardoor het centrum op een flank van de Holterberg ook voor jongeren meer dan nu tot de verbeelding te spreken. Door moderne techniek te gebruiken, onder meer in een experienceruimte, komen de verhalen oorlogszucht, bezetting, angstdromen vrijheidszucht nog pregnanter naar voren. Er komen jaarlijks meer jongeren, al dan niet in schoolklasverband, naar het Informatie- en Herdenkingscentrumcentrum. Mede daardoor, want ook door de sowieso toenemende belangstelling, is de uitbreiding noodzakelijk.

Op de Canadese Begraafplaats aan de Eekhoornweg in Holten is een ereplek der menigvuldige bezinning voor de bevrijders, inzonderheid de gesneuvelde soldaten, maar eigenlijk worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Achter elk der 1.394 graven schuilt volgens de stichting een indrukwekkend verhaal. Al die verhalen en de verbanden daartussen krijgen in het Informatie en Herdenkingscentrum straks nog meer dagelijks weer gezicht en duiding en reliƫf.

Deel dit nieuws!