De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • 'Mooi dat geschiedenis van techniek en industrie in Hazemeijer komt'

'Mooi dat geschiedenis van techniek en industrie in Hazemeijer komt'

HENGELO - De organisatie Oyfo-Kunst en Techniek heeft anderhalve ton gekregen van de provincie Overijssel voor de herbestemming van een drietal gebouwen van het Hazemeijer-complex in Hengelo. In de voormalige werkplaatsen en pakhuizen komt een kunst- en techniekmuseum. Volgens gedeputeerde Maij, vandaag op werkbezoek in Hengelo, is Hazemeijer  'een icoon van het industriĆ«le erfgoed van Twente en Overijssel'. En: 'Wat is er nou mooier dan dat door Oyfo in de groep gebouwen de geschiedenis van techniek en industrie centraal komt te staan.'

De herbestemming van cultureel erfgoed is een provinciale prioriteit. De toekomstige behuizing van het huidige Technniekmuseum HEIM in de hallen van Hazemeijer betekent echter wel het einde van het huidige onderkomen in het voormalige en cultuurhistorisch gezien minstens zo importante Stork-gebouw aan de Industriestraat, voorheen de roemrijke Wilhelminaschool, die op den duur plaats zal maken voor een nieuwe woonwijk in Hart van Zuid te Hengelo.

Na de fusie van het Techniekmuseum met het centrum voor kunst & educatie Crea en de Muziekschool Hengelo tot Oyfo Kunst & Techniek is door erfgoedorganisaties en ook (een minderheid van) de gemeenteraad nog geprobeerd het tij te keren, doch vergeefs.

in de regio Twente hebben behalve Oyfo ook MGD Zuidkamp (Enschede), Timmerwerkplaats Brinkstraat16 (Borne) en De Brandschop op Landgoed Herinckhave (Fleringen)geld gekregen uit de provinciale vleespotten voor herbestemming van historisch erfgoed.

 

.

Deel dit nieuws!