De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CLXIV

De beste bestuurder van Twente, hoe zit dat nou? Elk jaar publiceert de Roskam die lijst, eerst op papier, nu digitaal. De verkiezing van de Top 25 leidt elk jaar tot uiteenlopende reacties, ten positieve en ten negatieve. Sommige bestuurders vinden dat het niks voorstelt. Daar zit wel iets in, want waarom zou je je druk maken over een lijstje? Gek genoeg zijn het altijd burgemeesters en wethouders die er (weer) niet instaan die eerst commentaar op de lijst hebben en daarna zeggen dat die lijst niks te betekenen heeft. Wat natuurlijk klopt, maar als dat nou zo is, waarom maak je je dan zo druk?

Ook denken sommigen dat een plek in de Top 25 inhoudelijk iets zegt over het beleid van die 25, hetgeen een misvatting is. De politieke dagelijks bestuurders der gemeenten worden op slechts drie punten langs de meetlat gelegd: wat hebben ze gezegd/beloofd te zullen doen, wat hebben ze daarvan terecht gebracht en is het beoogde effect in de gemeente tot stand gekomen. Het gaat om doen wat je zegt, waarmaken wat je belooft en trouw zijn aan je principes (welke dan ook) van beleid en van fatsoen.

De lijst blijft ver weg van een inhoudelijk oordeel over bestuurlijk optreden en bereikte doelen. Dat had het raadslid en statenlid Veltmeijer van de PVV in Twenterand en Overijssel niet helemaal begrepen toen hij zich erover uitliet. Nou kan de Plaatsbekleder van Wilders op gemeentelijke en provinciale Aarde niet alles weten, maar een beetje moeite doen, dat zou deze Don Juan de  Herder en Leraar die tegen Windmolens vecht sieren. Hij vond het ook vreemd dat op de lijst een wethouder stond die dat niet meer is. Sterker nog, Veltmeijer, het waren er drie, en ze waren de helft van het jaar wethouder... En wat Veltmeijer er ook van vindt, de Roskam is tégen onderscheid des persoons en vóór gelijke behandeling. Om die reden komt de door hem gesuggereerde ballotagecommissie er bij de Roskam ook niet.

 

 

 

Deel dit nieuws!