De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Betaalbare koopwoning voor starters Twente nog relatief eenvoudig

Betaalbare koopwoning voor starters Twente nog relatief eenvoudig

ENSCHEDE - De trend zet ook in Twente door dat particuliere beleggers woningen kopen teneinde ze te verhuren: buy-to-let. In het prinselijke westen des lands is dat al jaren een groot probleem, maar in het oosten nu ook steeds meer vanwege de overspannen woningmarkt, zo constateert Ten Hag Makelaars vandaag in zijn rapportage.

Deze tendens vergroot weliswaar de markt voor huurwoningen, maar beperkt door drastische prijsstijgingen de mogelijkheden voor starters. Een woningverkoper kiest rapper voor een particulier belegger dan een starter, vanwege de snelheid van handelen alsmede snelle zekerheden, zoals het niet hebben van een financieringsvoorbehoud.

Als de markt in Oost Nederland zich echter zo zal blijven ontwikkelen komt deze betaalbaarheid steeds verder onder druk te staan. Ten opzichte van 2017 zijn de mediane verkoopprijzen vorig jaar al fors gestegen. De steden aan of bij de IJssel, zoals Deventer en Zwolle, maar ook Apeldoorn en Zutphen hebben met prijsstijgingen van acht tot twaalf procent al voelbaar mee te maken, meer dan de Twentse steden Almelo, Hengelo en Enschede.

Zo is in Enschede nog bijna veertien procent van de woningen betaalbaar voor een starter, in een plaats als Zwolle met ruim vier procent of Apeldoorn met bijna vijf procent ligt dit al weer een stuk lager. Het kunnen betalen van een woning voor starters is een probleem, maar het ├╝berhaupt kunnen vinden van een betaalbare woning is eveneens lastig. In de grootste uitlegwijk van Twente, genaamd Bornse Maten, lis weliswaar wel sprake van een overspannen woningmarkt, maar de krapte-indicator ligt hier het hoogst van alle werkgebieden van Ten Hag.

Bij gebrek aan nieuwe bouwlocaties en doordat de plancapaciteit bij projectontwikkelaars en gemeenten beperkt is, zal ook de verbouwsector dit jaar weinig groeien, met als effect een hoger prijspeil en meer problemen voor zowel huurders als starters.

Deel dit nieuws!