De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA in Enschede uit zorg over groeistagnatie in relatie stadsambitie

CDA in Enschede uit zorg over groeistagnatie in relatie stadsambitie

ENSCHEDE – Er zijn volgens de CDA-fractie, die zich op CBS-cijfers baseert, vorig jaar 791 inwoners bijgekomen in Enschede en dat zijn louter immigranten. De natuurlijke aanwas blijkt negatief te zijn, want laat een afname van 47 zien., wat wil zeggen dat er meer Enschedeërs overlijden dan er worden geboren. Daarenboven verhuizen er meer stedelingen naar elders dan er zich metterwoon in de stad vestigen.

Dit brengt CDA-frontvrouw Koc tot een serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders die zich in twee categorieën laten opdelen. Ten eerste wil ze weten hoe de geringe groei zich verdraagt met de groeiambitie van het gemeentebestuur van Enschede. In zijn nieuwjaarstoespraak maakte burgemeester Van Veldhuizen vorig jaar gewag van de bestuurlijke drift om naar 170.000 inwoners te groeien. Ten tweede wil het CDA van het college vernemen waar de immigranten vandaan komen en wat hun motieven zijn, of het om expats, studenten, arbeidsmigranten of statushouders gaat.

Koc merkt op dat Enschede, afgezet tegen Oost-Nederlandse steden van vergelijkbare grootte, zoals Apeldoorn, Arnhem, Den Bosch, Nijmegen en Zwolle, op twee fronten achteraan hobbelt: vergrijzing en vertrek. ‘Het CDA maakt zich zorgen hierover. Enschede heeft alleen door netto immigratie van meer dan duizend inwoners nog een bevolkingsgroei. (…) Als dit doorzet, dan heeft dit gevolgen voor gemeentelijk beleid. Afhankelijk van leeftijdsbouw van de nieuwe immigranten kan dit gevolgen hebben voor bepaalde voorzieningen. Denk aan het aantal uitkeringsgerechtigden, maar ook aan het onderwijs.’

Deel dit nieuws!