De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Restauratie toegangspoorten rmonumentale begraafplaats Espoort

Restauratie toegangspoorten rmonumentale begraafplaats Espoort

ENSCHEDE - De gemeente Enschede heeft in overleg en in samenwerking met de Stichting Historische Sociƫteit Enschede-Lonneker besloten om de toegangspoorten van de rijksmonumentale Stadsbegraafplaats Espoort in de wijk Bothoven te restaureren. De markante poort had zwaar te lijden onder oude roestende ankers en stalen pinnen die het zandsteen kapot drukten. De restauratie zal tijdens de wintermaanden plaatsvinden en in het voorjaar worden de beide pijlers weer in oorspronkelijke stijl opgebouwd.

De monumentale begraafplaats dateert van 190 jaar geleden nadat bij koninklijk besluit op 1 januari 1829 het begraven in kerken werd verboden. In de negentiende eeuw was het was het nog gebruik dat mensen van stand na hun overlijden in een kerk werden begraven, en anderen rondom de kerk ter aarde besteld. Na het verbod om overledenen in de kerk te begraven zijn in Enschede twee plekken als kerkhof aangewezen, te weten het 'Boerenkerkhof' aan de Deurningerstraat en aan de Espoortstraat aan de oostkant van het stadscentrum van Enschede. Beide kerkhoven werden op 1 januari 1829 in gebruik genomen.

Aangezien de beide kerkhoven te klein waren besloot de gemeente Enschede een nieuw kerkhof aan te leggen aan de Noord Esmarkerrondweg dat 1 november 1899 in gebruik werd genomen. Het stadskerkhof aan de Espoortstraat werd vijf jaar na de sluiting in mei 1924 door de Hervormde Gemeente in Enschede overgedragen aan de burgerlijke gemeente. De stichting Enschedese Historische Begraafplaats heeft zich lange tijd bekommerd over de dodenakker en liet ook restauraties uitvoeren, zoals die aan de kerkhofmuur.

Deel dit nieuws!