De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CXXXV

Zo meteeen is het kerstfeest. Het meest verrassende aan de geboorte van het Jezus van Nazareth in Bethlehem is dat hij in het jaar vier vóór Christus ter wereld kwam. Dat was des kindekens eerste wonder. Meer voor de hand ligt dat de vier evangelisten/biografen een paar tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen van voor de onbevlekte ontvangenis van de Verlosser in hun verhalen  verwerkten. En de kindermoord in opdracht van Herodes was nog maar vier jaar geleden en stond vermoedelijk vers in het geheugen.

Het heeft ook iets brandend actueels. De uitgebuite zzp-timmerman Jozef heeft of begint een verhouding met de al dan niet door hem bezwangerde werkloze Maria die in de (toen nog eeuwigdurende) bijstand zit en ze slaan op de vlucht om in Egypte asiel aan te vragen en aldus een leefbaar bestaan op te bouwen. Dan moet je in het asielzoekerscentrum wel een goed verhaal hebben - iets met een dreigende kindermoord in het thuisland. Op die manier kreeg ooit een andere Jozef een baantje aan het Hof van de Farao.

Sommige verhalen zijn te mooi om waar te zijn, maar hebben een belangrijke functie, namelijk dat wonderen de wereld nog niet uit zijn, dat een nóg betere wereld in het verschiet ligt, al moet je wel beseffen dat het op enig moment over is, omdat er altijd een verleidelijke én jaolerse vrouw is als die van farao's beschermheer Potifar (Zelika) of een uit angst voor oproer handelende Romeinse stadhouder van Tiberius (Pontius Pilatus) die uit afgunst of weekhartigheid bereid zijn het eigen hachje te redden; geen kerst zonder kruis.

Deel dit nieuws!