De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • ANALYSE, de paleisrevolutie vlamt bij het CDA in Almelo hoog op

ANALYSE, de paleisrevolutie vlamt bij het CDA in Almelo hoog op

ALMELO - Het is pension Hommeles in het CDA te Almelo. Bij de verkiezingen afgelopen maart werd de partij nipt, want met 26 stemmen meer dan de VVD, de grootste fractie, maar intern ontplofte de boel. Van de zes zetels vielen er vijf toe aan kandidaten die niet bij de eerste zes stonden. Alleen lijsttrekker Zielman kwam voor de christen-democraten in de raad, werd fractieleider, zelfs vice-voorzitter van de gemeenteraad, maar krachten in het CDA zagen aan zijn stoelpoten.

De belangrijkste oorzaak is dat na Zielman alle CDA-kandidaten een sloot laaggenoteerde oudgedienden terugkeerden, onder wie de ex-wethouders Ten Seldam en Van Marle, en het betonnen financieel gweweten Trienen, die van 1990(!) tot.2006 ook al raadslid was. Van de eerste had iedereen de buik vol vanwege een hopeloos mislukt wethouderschap. Er was er maar één die heilig in wethouder Ten Seldam geloofde en dat was wethouder Ten Seldam zelf. Een beetje de bard uit Asterix en Obelix over wie de meningen verdeeld waren, hij vond zichzelf geweldig, de rest vond van niet.

Bij de terugkeer van Van Marle was er wrevel omdat hij in de vorige raadsperiode moest aftreden toen hij een motie van afkeuring aan de broek kreeg omdat hij de raad niet had ingelicht. Daar valt veel over te zeggen, maar het belangrijkste is dat oppositieleider Pauwels van de VVD veel kolen op weinig vuur gooide en toenmalig collegepartij D66 uit de coalitie los wist te wrikken. Politiek knap werk van Pauwels, steeds meer de Thierry Baudet van Almelo, al is die stad te klein voor hem, vindt hij zelf. Hij wil zich over drie jaar kandideren voor de Tweede Kamer. Maar goed, dit verhaal gaat over de paleisrevolutie in het Huis van de Christendemocratie op de boorden van de Aa.

Net als Ten Seldam was Van Marle op de lijst van het CDA gezet teneinde een paar extra stemmen te vergaren voor de partij. Ten Seldam liet tevoren weten bij een eventuele verkiezing af te zien van het raadslidmaatschap, maar ze wilde naar eigen zeggen wél weer wethouder worden. Daarvan was vanwege gebleken ongeschiktheid bij de formatie niemand gediend, de VVD niet, andere formerende partijen evenmin, inclusief het CDA zelve, op één persoon na, inderdaad Ten Seldam.

In tegenstelling tot haar belofte niet toe te treden tot de raad der gemeente Almelo liet Ten Seldam zich toch inzweren. En sinds die tijd gedráágt ze zich als wethouder, en als fractieleider. De rest van de fractie zit er voor spek en bonen bij, ook Zielman. Ten Seldam zorgde er mede voor dat Zielman géén wethouder werd, maar haar politieke vriendje Van Mierlo wel, die door al die voorkeurstypes in de CDA-fractie geen tweede raadstermijn kreeg, maar zichzelf als wethouder terugvond.

Zielman is knap ziek van de gang van zaken in zijn fractie, ook lettrerlijk, zo heeft hij laten weten. Om die aangevoerde reden, ziekte, bedankte hij al voor het vicevoorzitterschap van de gemeenteraad.  De kans is groot dat Zielman eerdaags de politieke arena in Almelo helemaal verlaat, een ervaring rijker, een illusie armer. Dik kans dat Ten Seldam dan fractievoorzitter wordt en ook een beetje wethouder, want nu al de beschemheilige en paardenfluisteraar van de jonge wethouder Van Mierlo die doet wat Ten Seldam zegt en wiens wens het is om zich ooit nog eens in de landelijke politiek te roeren.

Deel dit nieuws!