De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rijssen-Holten overpeinst de opheffing van eeuwigdurende grafrust

Rijssen-Holten overpeinst de opheffing van eeuwigdurende grafrust

RIJSSEN – De raadsfractie van de SGP in de gemeente Rijssen-Holten wil nader beraad als het gaat om een onderzoek naar de mogelijkheid graven uit te geven voor bepaalde tijd. Het zou een trendbreuk zijn, want in de gemeente is 'eeuwigdurend grafrecht' nu de praktijk.

In de gemeente Twenterand besloot de gemeenteraad onlangs juist in grote meerderheid (één stem tegen) eeuwigdurend grafrecht in te voeren. De kwestie komt in Rijssen-Holten zeker nog aan de orde als het dagelijks bestuur der gemeente, waarvan onbekend is hoe de stemverhouding ligt in het college met wethouders van SGP, ChristenUnie, CDA en Gemeentebelang, daadwerkelijk een onderzoek wenst. Voor de fractie van de SGP is, zo maakte te woordvoerder Ter Keurs onomwonden duidelijk, alleen al zo'n onderzoek aanleiding een debat te willen voeren.

Het schrappen van 'eeuwige grafrust' (althans zo lang deze wereld bestaat) is in Rijssen-Holten ingegeven door het tekort aan begraafruimte op termijn. Om die reden is het in veel gemeenten alleen nog mogelijk een graf voor bepaalde termijn te kopen, teneinde tot ruiming over te kunnen gaan als geen nabestaanden bekend of opspoorbaar zijn. Om financiële redenen steunt de gemeenteraad van Rijssen-Holten wel unaniem het voorstel de grafrechten met 4,5 procent te verhogen.

Deel dit nieuws!