De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Afscheid veldheer luidt einde in zelfstandige Rabobank Enter-Rijsen

Afscheid veldheer luidt einde in zelfstandige Rabobank Enter-Rijsen

ENTER/RIJSSEN - Bij het afscheid van directievoorzitter Voortman is de vraag bij welke Twentse subregio de 'vrijstaat' Enter-Rijssen zal worden ingedeeld. Tot dusverre wist directeur Voortman 'zijn' bank buiten de woelingen der fuserende Rabobanken te houden. Voortman zal worden opgevolgd door de kroonprins Brinks die nu al directeur Bedrijven is. Er verdwijnt met de huidige directievoorzitter een bankman in hart en nieren die zijn klanten persoonlijk kende, met hun private en zakelijke beslommeringen, zowel ondernemers als particulieren.

Bijna 48 jaar werkte Voortman bij de Rabobank, waarvan hij de vestiging Rabobank Rijssen-Enter de afgelopen 32 jaar succesvol leidde. Hij wist 'zijn' bank tegen de stroom van de tijdgeest in eigenstandig te houden, mede omdat hij landelijke en regionale tegenkrachten die anders wilden met pronte jaarresultaten om de oren kon slaan. Aldus wist hij Enter-Rijssen buiten het conglomeraat Midden- en Noord-Twente te houden. Het is zeer de vraag of Brinks dat zo kan houden, temeer daar ook  bouwondernemer-in-ruste Ter Steege afscheid neemt als voorzitter van de Rabobank Enter-Rijssen. Beide mannen blijven zich Deo Volente trouwens bestuurijk inzetten voor het hospice Reggestroom dat ze voor Enter, Wierden en Rijssen stichtten.

Voortman liep 1 maart 1971 toenmalige Boerenleenbank binnen, ging nooit meer weg en klom op van cententellerklerk tot directievoorzitter. Hij heeft in Enter-Rijssen nestgeur/identiteit gehandhaafd en misschien wel gecultiveerd. Om zijn bank heen werd gefuseerd, klanten gerationaliseerd, banken klonterden samen, functies prevaleerden boven kennis, maar Voortman hield stand als benaderbaar veldheer, waarbij hij wel het geluk had in een gebied met veel grootondernemers/multimiljonairs te werken. Twentebreed werden specialisten bij elkaar gezet, van wie velen naar de nieuwe bunker aan de Zuiderval te Enschede. Indertijd ijverde directeur Grotenhuis in Enschede al voor één Rabobank Twente, maar zover is het nog niet. In het Gallië van bancair Twente hield Voortman (met Ter Steege) moedig stand. Er vindt morgenavond een afscheidsreceptie plaats in het Parkgebouw te Rijssen waarbij de lof zal worden gezongen over de in Enter woonachtige Voortman.

Deel dit nieuws!