De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Staten van Overijssel akkoord met krap miljoen voor orkestenfusie

Staten van Overijssel akkoord met krap miljoen voor orkestenfusie

ENSCHEDE - De provincie Overijssel heeft voor de fusie van het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest tot Muziekhuis van het Oosten kan rekenen op 950.000 euro over, op voorwaarde dat ook Gelderland zo'n bedrag schokt en de rijksoverheid met 7,3 miljoen over de brug komt. Met uitzondering van de PVV en de SGP zijn alle fracties in de Staten van Overijssel voor, zo bleek vandaag in commissieberaad.

Toch waren ook bij de voorstanders de gevoelens gemengd. Vooral de coalitiepartijen CDA en VVD  beklemtoonden de noodzaak van een inspanningsverplichting voor het nieuwe orkest, want de woorvoerders Faal (CDA) en Enklaar (VVD)  hamerden op het aanbeeld van de noodzaak om het toekomstige gezelschap ook zelf geld bij elkaar te laten scharrelen. Dat heet dan 'geld uit de markt halen', wat zou kunnen door concerten te 'verkopen' en in kleinere samenstellingen letterlijk de boer en de markt op te gaan.

Het kwam vreemd over dat behalve de PVV en de SGP ook het college van gedeputeerde staten daar bij monde  van cultuuurgedeputeerde Maij totaal niet in zei te geloven. 'Er komt geen geld uit de markt, daar moeten we niet op rekenen en is hier niet aan de orde.'

Wel beklemtoonde Maij dat Enschede een volwaardige thuisbasis blijft, net als Arnhem, maar in de Staten van Overijssel bstaat daarover links en rechts twijfel.

 

 

Deel dit nieuws!