De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens LIII

Eigenlijk had ik het willen hebben over wat 9/11 nu nog betekent. Dat ik er in het begin van de middag getuige van was vanwege live televisie in gek genoeg een radiostudio. Toeval, want thuis noch op de krant had ik een televisie. Ik zag volgens mij het tweede toestel nog in de wolkenkrabber duiken, en denk vrij zeker te weten dat ik dacht dat het vliegtuig even achter de toren even het zicht was onttrokken. Tot  die man sprong, de toren schoksgewijs afbrokkelde, en ineenzeeg.

Achteraf bleek de wereld in de dubbele betekenis van het woord fundamenteel veranderd, althans de menselijke perceptie van de geopolitieke werkelijkheid. Wat in elk geval waar is, althans dat denk ik, raakt aan het gevoel dat  het leven op ons stofje in het heelal toen definitief onveilig werd. En dat wij, de volkeren van het oude Europa, ten prooi vallen aan haat, angst en wraak.

Zojuist hoorde ik Jenő Dzsingisz Gábor op de radio, gewezen burgemeester van Haaksbergen en staatssecretaris van Landbouw. Een discussie, met europarlementariër Judith Sargentini, handelde over de situatie in Gabor's vaderland Hongarije. Het ging over de aantasting van burgerlijke vrijheden daar (zei zij) in een land met een in grote meerderheid gekozen leider (zei hij). Dat is het probleem met de onvolkomen mens, maar ik hoop én vrees dat we niet meer kunnen doen dan streven naar een waardenmaatschappij waarvan de oorsprong ligt bij de Habichtsburg aan de Aare.

Deel dit nieuws!