De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XXXIX

Hoe doller de VVD het in het Haagse aquarium maakt, des te groter de bestuurlijke invloed van die guppen in de Twentse vissenkom. Al in negen van de veertien gemeenten te onzent maken ze met wethouders deel uit van het dagelijks bestuur. Ook heeft de partij al vijf burgemeesters in deze regio, die van oudsher door de kleur van het CDA had met zo hier en daar wat verfspatten van andere partijen - da's voorbij.

Het is in de loop der jaren een feestneuzenpartij geworden, die VVD. Verlichting, vrijzinnigheid, liberalisme, condition humaine, allemaal van vroeger, want niet meer nodig. Mark Shell is een VVD-premier van deze tijd. Van zijn grote voorbeeld Cort van der Linden laat hij weinig heel, behalve dan dat hij met iedereen kan regeren. Pragmatisme verdringt elk principe. Een groot Idee, een heilig Perspectief, nou nee.

Dat doet iets met een partij. Losgeslagen van welke bestaansreden dan ook krijg je senielen van het type Ivo Opstelten, opsnijders van de snit Halbe Zijlstra, megalomanen van het slag Henry Keizer en rommelaars, sjoemelaars en tollenaars van het type Jos van Rey, Loek Hermans en Robin Linschoten. En nu weer die huizenmelkende apppartementenkoning Wybren van Haga. Je bedenkt het niet, het gebeurt gewoon.

Mark Shell vindt het goed, is na het afschaffen van dividendbelasting voor de machtigste der multinationals en het via partijgenoot Eric Wiebes uit de wind houden van de NAM (dus Shell) in Groningen al met zijn gedachten bij een mooie baan in het Huis van Europa, waar zijn partij niets in ziet. Aan de rafelrand van de natie, daar waar het Twente heet, wordt de oogst het het opportunisme binnengehaald. Een vloedgolf van VVD-burgemeesters en wethouders. Midden-, Oost- en Zuid-Twente zijn al veroverd, alleen West (Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden) en Noord (Twenterand) houden nog stand (Galliƫ).

Deel dit nieuws!