De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens XIX

‘Er is niet één resultaat van wetenschappelijk onderzoek, dat ook maar ergens het geloof in de schepper aantast. Mijn geloof in de schepper is er eerder – in verbazing en verwondering – door gesterkt’, aldus professor Lever in een interview dat 5 augustus 1976 in het AD stond. Ik vond het knipsel (dat deed je toen nog: knippen, en ik heb er nóg een handje van, zo snel gaat de evolutie nou ook weer niet) in een doos met artikelen en aantekeningen uit die tijd..

Wat me er destijds toe bracht het artikel van de hand van L.W.J. van Atten te bewaren, weet ik niet, vermoedelijk die ‘eeuwige discussie’ over oerknal versus schepping; mij frappeert nu, 42 jaar later, vooal de naam van de man: Lever. Hij kende de beperkingen van het menselijk leven:: 'Ik heb maar dertienhonderd kubieke centimeter hersens tot mijn beschikking.'

Ik ben met een grote nieuwsgierigheid naar buitenaards leven vervuld, maar ik zal de resultaten van het onderzoek heel rustig en zonder enige spanning afwachten.' Lever bedoelde vermoedelijk dat hij ze in zijn creatietheorie zou inpassen. God heeft de bevindelijkheid van wetenschappelijk onderzoek nodig, denk ik, om Zijn schepping beetje bij beetje telkens beter te begrijpen.

Ik heb geen idee of Lever nog leeft. Hij was in 1976 hoogleraar in de dierkunde aan de Vrije Universiteit, het bolwerk van de gereformeerde staatsman Abraham Kuyper, wat er wellicht aan bijdroeg dat Lever zich als gereformeerd bioloog afficheerde. Hij overleed volgens Wikipedia in 2010 en waar hij nu is weet niemand. Hij komt in het interview niet naar voren als iemand die zich daar druk over maakte; hij zal zichzelf naar ik vermoed ingepast hebben. God hebbe zijn ziel.

Deel dit nieuws!