De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Traag onder vuur in 'mestdebat' over bejegening Borne/Zenderen

Traag onder vuur in 'mestdebat' over bejegening Borne/Zenderen

ZENDEREN – Er bestaat in Provinciale Staten van Overijssel toenemende irritatie over de wijze waarop gedeputeerde Traag van Energie, Milieu en Europa omgaat met de belangen van de gemeente Borne en inzonderheid die van het kerkdorp Zenderen. Het gaat om de bouw van een mestverwerkingsfabriek op de voormalige stortlocatie Elhorst-Vloedbelt en om de aanleg van een Verbindingsweg over de Zenderensche Es die midden in het Bornse kerkdorp uitkomt. Traag kreeg pittige kritiek op haar beleid in dit dossier en reageerde ontdaan. ‘Ik word er bijna emotioneel van.’

De kwestie speelt al enige tijd. De gemeenteraad van Borne is intrinsiek en op basis van burgerverzet tegen het plan van afvalverwerker en energieopwekker Twence om op de oude stortplaats een fabriek te bouwen voor de verwerking van 250.000 ton mestoverschot van veeboeren in Twente. De provincie Overijssel wil de gemeenteraad buitenspel zetten door het instrument te gebruiken van het provinciaal inpassingsplan. De provincie overrulet daarmee het democratisch proces in Borne. Volgens de criticasters bedient Traag zich van ‘een gesloten autoritaire bestuursstijl’. Wat de gedeputeerde aanvankelijk fel tegensprak, maar statenlid Beukers van de PvdA wees Traag er vervolgens fijntjes op dat het letterlijk zo in de provinciale stukken staat, wat de D66-gedeputeerde zichtbaar onthutste.

De meerderheid van Provinciale Staten wil dat Traag haar provinciaal inpassingsplan in elk geval langer ter inzage legt, ook nog een paar weken na de zomervakantie. Het inhoudelijke debat over de mestverwerkingsfabriek. Als die er desondanks komt, moet dat volgens inspreker Kotteman, om den brode wethouder te Borne, gepaard gaan met infrastructurele maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Zenderen dat nu al last heeft van vele uren file per dag.

 

 

Deel dit nieuws!