De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Experimenten met voedselbosinitiatieven in de provincie Overijssel

Experimenten met voedselbosinitiatieven in de provincie Overijssel

HENGELO – Er komt met provinciaal geld een project voor scholing en ondersteuning van zogenoemde voedselbosinitiatieven. De School voor Voedselbosbouw Overijssel loopt van stapel via de Stichting Voedselbosbouw Nederland, in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel. Het project loopt in eerste aanleg tot eind volgend jaar, want dan is er een evaluatie.

Een voedselbos is een vorm van landgebruik waarin landbouw en natuur samenkomen. Het is volgens Natuur en Milieu ‘een rijk en productief ecosysteem dat door mensen is ontworpen, naar het voorbeeld van een natuurlijk bos’. Er groeien bomen, struiken en planten met vruchten, noten, bladeren, scheuten en bloemen die eetbaar zijn. Na aanleg zou een voedselbos weinig onderhoud nodig hebben om nog heel lang gezond te blijven; de natuur kan erin haar gang gaan.

Het idee voor voedselbossen staat volgens Natuur en Milieu Overijssel sterk in de belangstelling. Ook in Overijssel lopen steeds meer burgers warm voor het ontwikkelen van een voedselbos: vaak lokaal en samen met anderen. ‘Sommige landgoedeigenaren en agrarische ondernemers beginnen zich erin te verdiepen met het oog op een duurzame bedrijfsvoering. Goede praktijkvoorbeelden zijn echter nog schaars, en dat geldt ook voor de kennis die nodig is voor het ontwerp van een succesvol voedselbos. Precies daarom gaat de School voor Voedselbosbouw Overijssel van start.’

Deel dit nieuws!