De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • deRepubliek, de verkiezingen winnen en de formatie verliezen

deRepubliek, de verkiezingen winnen en de formatie verliezen

NIJVERDAL/LOSSER – Een politieke partij kan de verkiezingen verliezen. Dat stadium is nu voorbij. De kiezer heeft gesproken en in elke gemeente is de balans opgemaakt. Er zijn zeges gevierd, er zijn wonden gelikt. Net zo belangrijk is wat partijen doen met zegepraal en butsenkoek. Ze kunnen ook de formatie winnen of juist verliezen. Sterker nog: je kunt de verkiezingen winnen en vervolgens de formatie verliezen. Het omgekeerde is eveneens mogelijk. Hoogmoed en overmoed kunnen winst in verlies veranderen. Slimme onderhandelaars zijn in staat partijen die bij de verkiezingen electoraal van hun paard zijn gevallen tijdens de formatie in het bestuurlijke zadel te hijsen.

In de gemeenten Hellendoorn en Losser vinden lokale partijen dat ze bij het oud vuil worden gezet, ofschoon 'de' kiezer hen de meeste stemmen gaf. Ze eisen deelname aan het college van burgemeester en wethouders op omdat ze de grootste zijn geworden. Volkomen verblind, door goedgelovigheid en kwaadsappigheid, maken ze stampij. De andere partijen zouden de wil van de kiezer negeren en aldus de democratie de nek omdraaien. Het zijn grote woorden, ook al zijn ze wellicht begrijpelijk als erupties van bitterknarsende teleurstelling.

Maar ja, in een democratie gaat het om een meerderheid of - wat eigenlijk, juist uit democratisch oogpunt, de voorkeur zou moeten hebben, maar zelden wordt gedurfd - een werkbare minderheid. De meeste gemeenteraden kiezen voor de makkelijkste weg van een meerderheidscollege. Dit betekent dat de grootste partij niet per definitie gaat 'regeren' in de gemeente, omdat ze zich van te veel andere partijen heeft verwijderd, politiek/inhoudelijk en/of mentaal/moreel. Dat overkomt op de uiterste westrand van Twente het conglomeraat Lokaal Hellenndoorn (fusie  drie plaatselijke partijen) en op de uiterste oostrand van Twente de lokale partij Burgerforum Losser.

meer volgt

Deel dit nieuws!