De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo trekt gemeenten en Twence voor de Ondernemingskamer

Almelo trekt gemeenten en Twence voor de Ondernemingskamer

ALMELO -  De gemeente Almelo overweegt de Ondernemingskamer een uitspraak te laten doen over het veto dat andere gemeenten uitspreken over het plan van Almelo de aandelen Twence te gelde te maken. Dat heeft wethouder Langius vanavond laten weten in een debat over de Agenda voor Twente, waaraan Almelo weigert mee te doen, enerzijds om inhoudelijke redenen, maar anderzijds eveneens wegens tekorten en gaten in de begroting.

De wethouder van Financiën en Economie denkt de  Almelose aandelen morgen nog te kunnen slijten aan een commerciële partij, waarbij al een paar keer het bedrijf Remondis, dat onder meer in afval handelt, als geïnteresseerde gegadigde is genoemd.

Het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf Twence is grotendeels in handen van de Twentse gemeenten. Er is sprake van collectief aandeelhouderschap. Net als Almelo wil ook Oldenzaal zijn aandelen Twence verkopen, maar de andere gemeenten weigeren ermee in te stemmen; ze willen zelf geen extra aandelen kopen en evenmin commerciële aandeelhouders aan boord.

Dat is weer één van de redenen voor Almelo om af te zien van deelname aan de investeringsprogramma Agenda voor Twente. Almelo denkt met verkoop van de aandelenTwence goeddeels boven jan te zijn.Het bruuskeren door andere gemeenten van de pogingen van Almelo (en Oldenzaal)  de aandelen Twence te verkopen betekent dat de stad onder financieel toezicht van de provincie Overijssel staat en blijft ook nog wel even zal blijven staan.

Langius wil nu wel eens weten hoe de Ondernemingskamer erover denkt. Hij zei vanavond nogmaals te willen proberen de andere gemeenten in een aandeelhoudersvergadering te overtuigen. Hij stelde, na dit  openlijk te hebben gezegd, zulks in stilte te willen doen.

Deel dit nieuws!