De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

‘Bestemmingsplannen hopeloos verouderd gereedschap’

DEURNINGEN – Bestemmingsplannen zijn hopeloos ouderwets gereedschap dat niet meer past bij moderne agrarische ondernemers. Dit zei agrarisch-toeristisch ondernemer Rerink op Landgoed Kaamps in Deurningen.  Rerink en zijn echtgenote runnen Erfgoed Bossem in Lattrop.

Bossem komt voort uit het agrarische bedrijf van Rerinks ouders, maar intussen het een onderneming geworden waar je kunt overnachten, kamperen, eten en vergaderen. En dat allemaal met behoud van het aanzien van het typisch Twentse erf.  Rerink vormde een forum samen met plattelandsprofessor Hospers, LTO-bestuurder Scholten Linde en bestuurslid Heitkamp van de Stichting Twentse Erven. Onder leiding van voorzitter Robben, burgemeester van Wierden, werd heftig gediscussieerd over de problemen van plattelandsbewoners met de overheid als ze hun bedrijfsvoering willen aanpassen aan de nieuwe tijdsomstandigheden.

Er ontstaan volgens Rerink vaak problemen doordat ambtenaren de regels van bestemmingsplannen moeten toepassen. ‘Maar de bestemmingsplannen zijn hopeloos verouderde vehikels. De agrarische bedrijfstak is de laatste jaren sterk veranderd, maar het beleid is een gereedschapskist die daar niet meer bij past en dan beginnen de problemen.’ Daarnaast zijn overheden bang om te worden beschuldigd van ongelijke behandeling van de burgers. ‘Daardoor worden de regels overal in het buitengebied op dezelfde manier toegepast, terwijl geen één erf in Twente hetzelfde is. Maatwerk is bikkelhard nodig, maar daar is iedere gemeente nog lang niet aan toe, met alle nare gevolgen van dien. Hospers gaf Rerink en de zaal groot gelijk.

Rerink in een soort van resumé: ‘Bestemmingsplannen zouden veel meer instemmingsplannen moeten. Dat is een benadering vanuit een andere gezichtshoek. Nu wordt bijna nog altijd gekeken naar de zaken die verboden zijn, maar je moet veel meer kijken naar wat er allemaal mogelijk is’ Robben zegde in een reactie toe dat Twentse Erven hierover in gesprek gaat met de wethouders als de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn.    

Deel dit nieuws!