De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Deel van Soweco komt straks in 'maatschappelijke onderneming'

Deel van Soweco komt straks in 'maatschappelijke onderneming'

ALMELO – Het dagelijks bestuur van Soweco hakt deze week de knoop door over de nieuwe constructie van de sociale werkvoorziening in de subregio Almelo. De bedoeling is de gemeenschappelijke regeling van de zes deelnemende gemeenten (Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden) los te koppelen van een zogenoemde maatschappelijke onderneming die met detachering geld zou moeten verdienen. Daar spreekt het bestuur onder voorzitterschap van de Almelose wethouder Cornelissen dinsdag over.

Eerder bepleitten sommige gemeenten, voorop Rijssen-Holten, voor een complete ontmanteling van de gemeenschappelijke regeling teneinde alle taken van Soweco onder te brengen in een volledig private en zelfstandige onderneming die geld moet opleveren. Ook de afgelopen jaren waren er  zware tekorten door de afbouw van rijkssubsidies voor sociale werkvoorziening.

Er moet commerciëler worden gewerkt. Nieuwe allianties zijn nodig om 'mensen met een kwetsbare positie' door detachering kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Recent ondertekende directeur Van Broekhoven van Soweco de strategische overeenkomst met twee 'sociale ondernemingen. 'Sociaal ondernemen is voor veel ondernemers nog onbekend terrein. Zeker op het gebied van het inschakelen van nieuw personeel; het lijkt vaak een kostenpost. Juist in deze tijd van krapte is het inzetten van duurzaam inzetbaar personeel van groot belang voor de continuïteit van een bedrijf', aldus Van Broekhoven. Zijn eigen rol na de splitsing van Soweco is nog onduidelijk.

Deel dit nieuws!