De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo zwicht, tekent Twentedeal en boekt toch 22 hectare grond af

Almelo zwicht, tekent Twentedeal en boekt toch 22 hectare grond af

ALMELO - De gemeente Almelo heeft bij penne van wethouder Langius toch getekend voor de afwaardering van 22 hectare, gelegen op Dollegoor en Twente-Noord. Het gemeentebestuur kiest hiermee eieren voor zijn geld, want het alternatief zou provinciaal toezicht zijn, waarbij de gedeputeerden Van Haaf en Van Hijum de regie zouden nemen. Ook de gemeenten Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden moeten gronden afwaarderen, omdat ze domweg te veel hectares in de boeken hebben staaan.

De vraag naar bedrijventerreinen in Twente ligt de komende tien jaar lager dan het aanbod. Dat blijkt uit de balans die provincie Overijssel heeft opgemaakt van beschikbare locaties voor bedrijven die zich in Twente willen vestigen. Uit de inventarisatie van veertien Twentse gemeenten blijkt dat er totaal 437 hectare aan bedrijventerrein in de regio beschikbaar is. Onderzoek wijst uit dat de vraag de komende tien jaar beperkt blijft tot een behoefte aan 334 hectare. Volgens de provincie is van belang dat er balans komt tussen vraag en aanbod, om te voorkomen dat gemeenten met lege bedrijventerreinen komen te zitten. De gemeenten die een groter aanbod aan bedrijventerreinen bezitten zijn met de provincie overeengekomen dat ze voor eind dit jaar met een plan van aanpak komen. Dat betekent dat gemeenten moeten kiezen voor goede nieuwe locaties, het op niveau houden of brengen van bestaande goede plekken en afscheid moeten nemen van kwalitatief mindere locaties.

Als enige wethouder Financiƫn bleef Langius van Almelo zich verzetten tegen de opgave om grond af te waarderen en daarmee geld af te boeken en aldus het tekort op de begroting fors te verhogen. Hij wees op de toch al aanzienlijke tekorten der gemeente. Uiteindelijk zwichtte hij toch om te voorkomen dat de provincie het bestuur van de gemeente Almelo zo ongeveer zou overnemen.

Deel dit nieuws!