De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provincie gaat nu toch de bouwmarktendrift in Twente regisseren

Provincie gaat nu toch de bouwmarktendrift in Twente regisseren

ALMELO/ENSCHEDE - Hoewel verantwoordelijk gedeputeerde Van Haaf eerder geen noodzaak zag, gaat de provincie Overijssel nu toch bekijken of er zowel in Almelo als in Enschede een bouwmarkt van Hornbach moet komen. Daarbij wordt ook overwogen dat op de Westermaat in Hengelo, tussen Almelo en Enschede, al een vestiging van Bauhaus staat. Niet alleen dreigt overcapaciteit, ook bestaat het gevaar van toenemende leegstand in de binnensteden.

Tot voor zeer kort zag gedeputeerde Van Haaf van Overijssel geen reden om de regie te pakken, zo liet ze meermalen weten op vragen vanuit Provinciale Staten. Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) Overijssel adviseerde een sturende rol, maar Van Haaf legde dat advies naast zich neer. Ondertussen  lopen er wel rechtszaken, onder mee van concerns als Praxis, Gamma en Intratuin, die vrezen dat ze uit de markt worden geconcurreerd. De BelangenAlliantie Detailhandel Twente (BADT), INretail, MKB Midden Nederland, vastgoedkoepel IVBN en diverse andere belangenorganisaties riepen de provincie al eerder dit jaar op om tot regionale afstemming te komen.

Tijdens de bijeenkomst, die eerder deze maand werd gehouden, konden de verantwoordelijk wethouders van Borne, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Tubbergen en Twenterand hun visie op het vestigingsplan van Hornbach in Almelo geven. Daarbij gaven diverse gemeenten expliciet aan dat ze ook impact verwachten van Bauhaus in Hengelo en de beoogde Hornbach in Enschede. De voornaamste zorgen zijn de gevolgen op de winkelleegstand door het bestaande overaanbod, de effecten op de werkgelegenheid in de buurgemeenten en de bredere impact op de regio als er straks drie megabouwmarkten in de regio geopend zijn.

De provincie gaat onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de megabouwmarktplannen om een beter beeld van de gevolgen te krijgen. Wat dit betekent voor de lopende bestemmingsplanprocedure in Enschede is nog onbekend. Recent deelde wethouder Hatenboer mee dat Hornbach zeker in Enschede komt en dat hij had begrepen dat een vestiging in Almelo onzeker zou zijn.

Deel dit nieuws!