De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Vijf binnenhavens van Twente samen de grootste van Nederland

Vijf binnenhavens van Twente samen de grootste van Nederland

ENSCHEDE - De regio Twente moet in 2030 beschikken over binnenhavens aan de Twentekanalen die vanuit het oogpunt van economie (vestigingsklimaat), bereikbaarheid en duurzaamheid maximaal worden benut. Het helpt mee in het regionale streven Twente in de Top Drie van logistieke hotspots in Nederland te krijgen. 'Samen vormen wij de grootste binnenhaven van Nederland en kunnen alleen dan volwaardige partner zijn voor de havens van onder andere Rotterdam en Amsterdam', zegt wethouder Eerenberg van Enschede. De gemeenteraden van álle vijf betrokken gemeenten moeten de nieuwe binnenhavenvisie vaststellen.

Op basis van een eerste raming zijn de financiële consequenties van het aan de binnenhavenvisie gekoppelde uitvoeringsprogramma begroot op circa 720.000 euro voor de periode tot en met 2021. De bijdrage van de afzonderlijke gemeenten aan de uitvoering van de visie is berekend op basis van dezelfde verdeelsleutel als de jaarlijkse bijdrage aan het Havenbedrijf Twente.

Elke gemeente is en blijft wel zelfstandig verantwoordelijk voor de ‘eigen’ haven. Enschede is relatief een kleine speler als het gaat om de binnenhaven en goederenoverslag, maar wel naadloos verbonden met Hengelo (de grootste), Almelo (de groeiende) en relatief kleine als Delden/Markelo en Vriezenveen. Het verder ontwikkelen van de binnenhavens zou winst opleveren voor het positioneren van de regio voor de binnenvaartgroei, waarbij over de Mainport van Oost-Nederland wordt gesproken met alle nautische en overige faciliteiten op topniveau. 

Deel dit nieuws!