De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raad van Enschede wil af van de aandelen grond luchthavengebied

Raad van Enschede wil af van de aandelen grond luchthavengebied

ENSCHEDE – De gemeenteraad van Enschede wil snel na het zomerreces duidelijkheid van het college van burgemeester en wethouders over de mogelijkheden om uit de gemeenschappelijke regeling te stappen die moet beslissen over de activiteiten op de voormalige Luchthaven Twente. Een meerderheid wil snel een reactie van verantwoordelijk wethouder Welman.

De gemeente Enschede is net als de provincie Overijssel voor vijftig procent eigenaar van het gebied dat na de sluiting van de luchthaven aanvankelijk van een militair vliegveld een functie zou moeten krijgen als commercieel ‘compacte luchthaven in het groen’ met per jaar zo’n zeshonderdduizend passagiers. Na maatschappelijk protest (ook Hengelo en Oldenzaal), beschuldigingen van staatssteun en toenemend politiek verzet werd besloten de stekker eruit te trekken, door de gemeente Enschede en door investeerder/ondernemer Wessels. Dat viel zo ongeveer samen met het aantreden van een nieuw college in Enschede onder aanvoering van D66, de partij die het afzien van commerciële luchtvaart in de verkiezingsstrijd als ‘speerpunt’ gebruikte.

De nieuwe coalitie in Enschede deed deze belofte gestand in het collegeakkoord en toen een jaar later D66 ook nog eens toetrad tot het college van gedeputeerde staten in Overijssel was het pleit helemaal beslecht. Er werd terzake de bestemming van de luchthaven gekozen voor drie hoofdfuncties: natuur, recreatie en bedrijvigheid (Technology Base Twente), maar de implicaties zijn stevig wegens conflicterende belangen en stroperige procedures, ook in de afstemming tussen de gemeente en de provincie, die beide dus voor de helft eigenaar zijn van het bijna vijfhonderd hectare omspannende gebied. Een meerderheid van de raad wil zijn aandeel in het destijds voor dertig miljoen euro van Defensie gekochte gebied overdoen aan de provincie, ook al gaat dat geld kosten, maar daarover moet dan - vermoedelijk intensief - worden gesteggeld.

Deel dit nieuws!