De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Dinkelland wacht gespannen op oordeel Raad van State over megastal

Dinkelland wacht gespannen op oordeel Raad van State over megastal

SAASVELD/WEERSELO – De politieke vraag in de gemeente Dinkelland is of wethouder Kleissen van het CDA het – ook juridisch - bij het rechte eind had toen hij in vorig jaar een aantal raadsvergaderingen uit en te na verkondigde dat de gemeente geen instrumenten heeft om de bouw van een intensieve veehouderij aan de Hondeveldsweg tussen Saasveld en Weerselo te verijdelen. Doordat hij daarin volhardde nam de gemeenteraad in meerderheid een motie van wantrouwen aan, waarna hij van het politieke toneel verdween.

De coalitie van CDA en Lokaal Dinkelland brak in tweeën, maar doordat vervolgens twee raadsleden van Lokaal Dinkelland voor zichzelf begonnen (Algemeen Belang Dinkelland) en wilden deelnemen aan een nieuwe coalitie nabij de Duitse grens, net als de voormalige oppositiepartij VVD, bleef het CDA, zij het zonder Kleissen, deel uitmaken van het college.

In een aaneenschakeling van heftige debatten, met verwijten over en weer, over elk denkbaar punt, zouden nog twee wethouders wijken, de ene daartoe gedwongen per motie (Zwiep), de andere vrijwillig uit walging over de bestuurlijke mores (Stokkelaar).

De aanleiding van alle commotie speelt nu in de aanloop naar de verkiezingen van maart volgend jaar weer op, want het huidige college van burgemeester en wethouders zette met steun van de provincie Overijssel het plan van de agrarische ondernemer Munsterhuis voor een stal voor achtduizend koeien door. Tientallen omwonenden en een aantal milieu- en natuurorganisaties hebben bezwaar aangetekend en dat ligt nu bij de Raad van State. Ze betwisten nut en noodzaak, kapittelen procedures en aannames. College en raad zien gespannen wat het het oordeel van het hoogste bestuursrechters gaat worden, naar verwachting begin oktober.

Vanuit zijn eigen melkveehouderij te Rossum zal ook ex-wethouder Kleissen de ontwikkelingen vermoedelijk met bovengemiddelde belangstelling volgen.

Deel dit nieuws!