De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wierden investeert vier en halve ton in duurzaamheid gemeentehuis

Wierden investeert vier en halve ton in duurzaamheid gemeentehuis

WIERDEN -  De gemeenteraad van Wierden wordt gevraagd een bedrag van 445.000 euro uit te trekken voor verduurzaming van het lokale schip van staat. De bedoeling is afgeschreven aardgasgestookte CV-ketels in het gemeentehuis te vervangen door pelletketels, op het dak zonnepanelen te plaatsen en in het gebouw LED-verlichting aan te brengen. Het zou tot fors minder CO2-uitstoot en een reductie van de energielasten leiden.

De terugverdientijd bedraagt volgens het college van burgemeester en wethouders in een raadsvoorstel inclusief kapitaallasten zestien jaar. De technische levensduur zou vijftien tot twintig jaar zijn. Door over te schakelen op houtgestookte verwarming zet de gemeente, aldus het college, ‘ook een stap richting circulaire economie’. Op termijn kan naar de mening van het college zelfs een verbinding worden gemaakt tussen lokaal landschapsonderhoud en lokaal energieverbruik.

Verder spoort het met de hang naar vervlogen dagen. Het raadsvoorstel: ‘Vroeger werd hout uit houtwallen en singels mede gebruikt voor verwarming. Hierdoor hadden deze landschapselementen een economische waarde. Door opnieuw hout te gaan verbruiken voor ruimteverwarming krijgt het landschap weer meer een economische drager. Geld dat nu besteed wordt aan aardgas kan worden besteed aan landschapsonderhoud.’

Er is overigens wel vaart geboden, want om voor een SDE-subsidie (op zonnepanelen) in aanmerking te komen dient de gemeenteraad vóór het eind van het jaar in te stemmen. De subsidie is gerelateerd aan het werkelijk opgewekt vermogen en wordt jaarlijks toegekend en uitbetaald. De bij de provincie aangevraagde subsidies voor de pelletketels en LED-verlichting, bij elkaar ruim een ton, zijn nog niet ingecalculeerd, zo laat het college weten.

Deel dit nieuws!