De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Jaap Scholten schrijft 'Bastaardsuiker' over anderhalve eeuw Stork

Jaap Scholten schrijft 'Bastaardsuiker' over anderhalve eeuw Stork

Hengelo -  Er is gerede kans dat er volgend jaar in Hengelo toch een theater- en musicalproductie komt over anderhalve eeuw Stork én bijgevolg anderhalve eeuw metaalindustrie in de stad.  Het verhaal wordt geschreven door de Twentse auteur Jaap Scholten, die voor de helft afstamt van de wijdvertakte familie Stork, vermengd met de bloedlijn van het (textiel)geslacht Scholten. Zeg maar een fusie tussen Enschede en Hengelo avant la lettre. In zijn boek 'Tachtig' schrijft Scholten al over die familiebanden, de vertakkingen, de complicaties -  en over de bastaard die hij in de spiegel ziet en wiens herkomst hij via-via herleidt.

De geschiedenis van Stork overstijgt Hengelo en Twente al in de negentiende en zeker ook in de twintigste eeuw, want voert tot in ‘Ons Indië’ waar door Stork, maar ook andere (onder meer) Hengelose metaalbedrijven (Heemaf en Hazemeyerer) industriële nijverheid werd ontplooid door de bouw van koloniaal aangedreven suikerrietfabrieken. Dat gegeven verwerkt Jaap Scholten, die als hij niet schrijft een landgoed in Hongarije bestiert, in zijn persoonlijke verhaal over de wederwaardigheden van Stork en de vele interacties tussen de ondernemersgeslachten die Twente opstuwden, werk gaven en naast arbeidsethos en productiviteitseisen ook - welzijn en welvaart - een 'familiekroniek over economische en sociale omstandigheden, familiaire intriges benevens internationalisering - Bastaardsuiker dus, samengevat.

Het idee is dat de theater- en musicalproductie zal plaatsgrijpen in een voormalige hal van Stork/Dikkers aan de Industrieweg in Hart van Zuid, meer precies in Hal 16, Het moet net zo'n community-event worden als de productie 'Het Verzet Kraakt' die zich de komende maanden gaat ontrollen over de grootste bankroof aller tijden in Almelo.

Recent leek een schisma te ontstaan doordat lokale groepen en genootschappen al bezig waren exposities, lezingen en wat dies meer zij over 'anderhalve  eeuw hightech in Hengelo' te organiseren, maar dat alles zou nu 'in goed overleg' worden geïncorporeerd.

 

Deel dit nieuws!