De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Museum koopt werk exposerende en experimenterende kunstenaars

Museum koopt werk exposerende en experimenterende kunstenaars

Enschede - Mede dankzij steun van het Mondriaan Fonds heeft het Rijksmuseum Twenthe negen kunstwerken aangekocht voor de collectie uit de tentoonstelling 'Ik speel, dus ik ben' die momenteel plaatsgrijpt. Het gaat om werken van Zoro Feigl, Michel Martens & Jetske Visser, David Scheidler, Bert Schoeren, Peter Zegveld, Christiaan Zwanikken en Eibert Draisma. Deze kunstenaars hebben niet alleen met elkaar gemeen dat ze kinetische installaties maken, ze delen bovenal een mentaliteit: Bij allen is een speelse experimenteerdrift de bron van hun werk en hun ontwikkeling. De kunstwerken ontstaan door te spelen, te experimenteren, te mislukken en weer door te gaan. Niet een van tevoren bepaald idee is leidend, maar de mogelijkheden die zich in het proces voordoen. Het draait niet om het zoeken, maar om het vinden: het vinden van nieuwe beelden en nieuwe ervaringen. En van onverwachte schoonheid in het alledaagse.

Alle aankopen van het Rijksmuseum Twenthe zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit de Collectieprogramma's van het Mondriaan Fonds. Van exposant Feigl verwierf het museum de installatie ‘Hoop’: een door een motor aangedreven stang met daaraan uiteenlopende  hoepels die heen-en-weer bewegen. Er gaat een bepaalde wetmatigheid schuil achter de beweging, maar deze is nooit helemaal te voorspellen, waardoor het werk voor de beschouwer altijd een spannend schouwspel blijft. Dat geldt ook voor de mobiel die wordt aangedreven door zonne-energie van Schoeren. Zijn ‘Solar Mobile’ is het resultaat van een zoektocht naar onvoorspelbaarheid binnen bepaalde kaders. Van exposant Zegveld verwierf het Rijksmuseum Twenthe de op alle niveaus bewegende werken ‘Spookje’ en ‘Mama’. Ook van Zwanikken, die zijn objecten ziet als zowel een artistiek als een technologisch artistiek experiment, zijn twee werken aangeschaft: ‘Fallen Angel’ en ‘The Twins’.  Bij de Enschedese kunstenaar David Scheidler, van wie het museum de installatie 'TL-FX' heeft verworven, is de techniek eveneens van belang. Scheidler is altijd op zoek naar de ‘storing’.

Van uitvinder/kunstenaar Draism, wiens Amsterdamse atelier tijdelijk naar het Enschedese museum is verplaatst, werd een robot gekocht, 'Tic206D'  uit 1997, waarin de creatieve, speelse en innovatieve zeggingskracht van Draisma tot uiting komt. Tenslotte heeft het Rijksmuseum Twenthe ook drie zogenaamde ‘Reflecting 'HOLONS’ aangekocht van het kunstenaars/vormgeversduo  Martens en  Visser. Ze lijken nog het meest op draaiende zeepbellen, maar zijn in feite ronddraaiende LED-strips, waarvan het effect 'welhaast betoverend' wordt genoemd.

Deel dit nieuws!