De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Herstel van de vergezichten vanaf de Kuiperberg nabij Ootmarsum

Herstel van de vergezichten vanaf de Kuiperberg nabij Ootmarsum

Ootmarsum – Het landschap van de Kuiperberg in Ootmarsum is dusdanig aangepast dat vanaf de berg de vergezichten van weleer zijn hersteld. Dat is reden voor een ceremonieel samenzijn morgenochtend bij restaurant De Kuiperberg met onder meer gedeputeerde Maij en burgemeester (en ex-gedeputeerde) Bakker, voorzitter Aarnink van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en Omstreken plus andere beleidsmakers, morgenochtend bij de koffie en wie weet nog iets anders restaurant, omdat het feest is.

Voor menigeen in en buiten Twente is de Kuiperberg een begrip. Sinds de plaatsing van de ANWB-oriënteertafel in 1926 komen bezoekers van heinde en verre naar deze plek om te genieten van het uitzicht over het Twentse land. Bij helder weer was er destijds sprake van een vergezicht dat tot tientallen kilometers in de omtrek reikte. Dit uitzicht verdween evenwel de afgelopen negentig jaar grotendeels door steeds hoger opgroeiende houtopstanden van els en eik.

Daar moest iets aan gedaan worden, vond de Vereniging Heemkunde Ootmarsum en Omstreken. In overleg met de gemeente Dinkelland en de provincie Overijssel werd het overleg geopend met tal van betrokkenen, zoals particuliere grondeigenaren, Buurtschapsraad Agelo, drinkwaterbedrijf Vitens, waterschap Vechtstromen (toentertijd nog Regge en Dinkel, Oversticht, ANWB en Landschap Overijssel, over herstelwerkzaamheden. Op basis van de historische kaart van 1900 ging men aan het werk.

Eerst werd de es op de zuidflank opnieuw ingericht, waardoor drie bronnen hun functie herkregen, gevolgd door het herstel van het historische wandelpad door het beekdal. Ook het Molenbeekdal ten zuiden van het zwembad is opnieuw ingericht. Vervolgens werd de oriënteertafel gerestaureerd en is de zichtlijn op Ootmarsum en omgeving hersteld. Met de tijdslijn in de vorm van een muur is het project nu afgesloten.  

Deel dit nieuws!