De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Plan volkstheater/musical over geschiedenis Stork Hengelo ketst af

Plan volkstheater/musical over geschiedenis Stork Hengelo ketst af

Hengelo - Het was een groots plan, maar de organisatoren van een volkstheatermusical over honderd jaar Stork zien toch van de productie af. Dit besluit is genomen wegens gebrek aan medewerking en enthousiasme van zowel bedrijf als gemeente. Het voor de historie van Hengelo Metaalstad belangrijkste bedrijf ziet geen urgentie en het gemeentebestuur sluit het initiatief evenmin in de armen. Om die reden ziet het productieteam, dat in Amelo drie jaar geleden eer inlegde met de stadsmucical 'Van Katoen en Nu' en in die stad na de zomer 'Het Verzet Kraakt' van stapel zal laten lopen, af van de verbeelding van Stork en daarmee een wezenlijk deel van de geschiedenis van Hengelo.

Het in 1865 door Charles Theodorus Stork in Borne opgerichte machinefabriek werd in 1868 naar Hengelo verplaatst, dus volgend jaar exact anderhalve eeuw geleden. Het was de gedachte aanleiding voor een volksvoorstelling over het bedrijf en deszelves geschiedenis en betekekenis, analaloog aan de succesvoorstellingen over de honderdjarige textielgeschiedenis van Almelo, die in 2014 avond na avond een volle zalen trok in de oude hallen van Indiƫ. In het komende najaar vindt in dit gebied en op het nabij gelegen stationsemplacement de pruductie 'Het Verzet Kraakt' plaats, wederom twee weken, over de grootste bankroof aller tijden, in novemver 1944 gepleegd in het Almelose filiaal van De Nederlandche Bank door een regionale verzetsgroep.

Mede om deze reden zijn omliggende gemeenten nauw bij 'Het Verzet Kraakt' betrokken, met lezingen, schoolprojecten, exposities, vidiofilms en wat dies meer zij in Vriezenveen (waar de groepsleider Derk Smoes woonde), Nijverdal, Rijssen, Tubbergen en Wierden.  

 

 

Deel dit nieuws!