De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Energieke gemeenteraad Twenterand dwingt twee zonneparken af

Energieke gemeenteraad Twenterand dwingt twee zonneparken af

Vroomshoop – De gemeenteraad van Twenterand heeft besloten dat landbouwer Laarman en OCB Bouw in Vroomshoop het zonnepark Flierbelten met een omvang van 6,2 hectare mogen aanleggen tussen de Dennenhofweg en de velden van de Vroomshoopse Boys.

Op termijn moeten in het gebied 36 recreatiehuizen en een bedrijfswoning komen, maar dat is voorshands onhaalbaar. In overleg met de provincie Overijssel mogen er gedurende 25 jaar zonnecellen komen te liggen waarmee vijf megawattpiek elektriciteit kan worden opgewekt, goed voor de stroomvoorziening van vijftienhonderd woningen.

Aanvankelijk werkte de gemeente Twenterand, die een bestemmingsplan moet maken, van harte mee aan de realisering van Flierbelten, maar toch leek er een kink in de kabel te komen doordat het college van burgemeester en wethouders ervoor koos alleen zestien hectare van het beoogde bedrijventerrein Oosterweilanden in Vriezenveen bij de provincie aan te melden als zonnepark. De gemeenteraad dwong bij amendement af dat Flierbelten in Vroomshoop gelijktijdig formeel in procedure komt. Het mag volgens de raad geen rol spelen of de gemeente eigenaar van de grond is (Oosterweilanden) of een particulier (Flierbelten). Het college zou bevreesd zijn geweest voor concurrentie bij de toekenning van landelijke subsidie, maar is nu door de raad gesommeerd het principe van gelijke monniken gelijke kappen te hanteren. Bovendien passen meer zonneparken prima in de duurzaamheidsambities van de gemeente. Na enig overleg en een schorsing van de debatten gingen de coalitiepartijen mee met het amendement dat de VVD namens de oppositie indiende.

Deel dit nieuws!