De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rijssen-Holten: schuldhulpverlening begint op gemeentelijk niveau

Rijssen-Holten: schuldhulpverlening begint op gemeentelijk niveau

Rijssen/Holten - In de gemeente Rijssen-Holten zal de Stadsbank Oost-Nederland pas in uiterste nood worden ingeschakeld. De lokale partijen (gemeentelijke overheid, maatschappelijk werk en de beide woningcorporaties in het stadje Rijssen en het dorp Holten zijn in eerste, tweede en derde instantie aan zet, blijkens het convenant schulddienstverlening. Met dit convenant willen ze nadrukkelijk laten zien dat ze met elkaar een nauwe samenwerking blijven aangaan om daarmee schulden te voorkomen of verder terug te dringen.

Wethouder Tijhof in een communiqué: ‘Door deze samenwerking willen we het onnodig oplopen van schulden bij inwoners voorkomen en proberen we samen de schuldenproblematiek op te pakken. Omdat de schuldenproblematiek hardnekkiger wordt, is het erg belangrijk om inwoners te helpen vanuit diverse invalshoeken’.

Voor de woningcorporaties De Goede Woning en Viverion houdt zulks in de praktijk in dat als iemand de huur niet kan betalen en er een achterstand dreigt, de gemeente een signaal ontvangt. De gemeente kijkt vervolgens in hoeverre een oplossing mogelijk is, bijvooorbeeld in de vorm van een lening, een budgetbeheerrekening of een schuldregeling. Is er sprake van achterliggende problematiek waar eerst aan gewerkt moet worden dan pakt volgens het convenant, het maatschappelijk werk het verder op.

Blijkt uiteindelijk dat er voor de schulden gezocht wordt naar een schuldregeling, dan schakelt de gemeente de Stadsbank Oost-Nederland in die beoogt huishoudens bij te staan op weg naar een schuldenvrij leven. Overigens lag die Stadsbank na onderzoek zelf recent hevig onder vuur vanwege een overdaad aan 'casemanagers' en 'cliëntconsulenten' plus het berekenen van 'woekerrentes' bij het lenen van geld aan schuldenaars waardoor die vaak nog dieper in de zorgen geraakten, maar sinds kort zou het beleid zijn aangepast.

Deel dit nieuws!