De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Zeventig miljoen euro voor Pelmolen in Rijssen en andere molens

Zeventig miljoen euro voor Pelmolen in Rijssen en andere molens

Rijssen - De markante Pelmolen op de boorden van de Regge te Rijssen moet worden voorzien van nieuwe wieken en de rijksoverheid zal daartoe de portemonnee trekken. Daar is zeventig miljoen euro voor nodig en dit heeft minister Bussemaker beschikbaar gesteld. De uit 1752 daterende molen aan de Regge is op last van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed buiten werking gesteld wegens gevaren voor de veiligheid van vrijwilligers en bezoekers.

Het grootste manco is een constructiefout in de koppeling waaraan de wieken zijn bevestigd. Dat is bij 48 molens door het hele land het geval en ze kregen per direct een ‘draaiverbod’ opgelegd. Vier molens, waaronder dus de Pelmolen, zullen in een eerste tranche worden gerepareerd. Dat gebeurt in combinatie met het vervangen van de omloop. Het bestuur van de Stichting Pelmolen Ter Horst kiest voor vier compleet nieuwe wieken.

In de achttiende en negentiende eeuw was de achtkantige stellingmolen op schuur van grondvester Ter Horst een belangrijke bron van vroeg-industriële nijverheid. Er werd olie geproduceerd van kool- en lijnzaad. In 1913 viel het doek voor de molens vanwege moderne productietechnieken, met stoom- in plaats van waterkracht.

De huidige Stichting Pelmolen Ter Horst, in 1973 door nazaten der oprichters opgericht, stelde zich ten doel de molen te restaureren teneinde die vervolgens open te stellen voor publiek, vaak op originele wijze (water en wind) weer in werking.

Deel dit nieuws!