De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De strijd om Laarman als de voorbode van de slag om Den Ham

De strijd om Laarman als de voorbode van de slag om Den Ham

Den Ham/Vriezenveen - Er vinden ritueel-politieke dansen plaats om het raadslid Laarman van de gemeente Twenterand het hof te maken. Hij wordt breed begeerd, heeft meerdere opties, maar drukt voorshands de kaarten vast aan de borst. Laarman trad vorig jaar uit de (toen) vierkoppige fractie van de ChristenUnie, begon voor zichzelf als Fractie Laarman, maar zal niet als zodanig aan de verkiezingen deelnemen. En dus is er strijd om hem en met name zijn achterban vanwege de verwachte slag om (de kiezersgunst in) Den Ham.

Hij kan zich bij de beoogde nieuwe partij van oud-wethouder Oordt van voorheen het CDA aansluiten, net als voormalig wethouder Oudendijk van de ChristenUnie, heeft zich daar ook al in verdiept en over gesproken, maar zou uiteindelijk meer voelen voor een plek op de lijst van GBT of VVD, waarbij hij gokt op voldoende voorkeurstemmen in zijn woonplaats Den Ham. In dat brinkdorp zal voor de ChristenUnie de zittende wethouder Van Abbema de stemmentrekker moeten zijn, voor GBT is dat trouwens het zittende raadslid Harmsen.

Bij het CDA is een zoektocht naar nieuwe kandidaat-raadsleden volop aan de gang, daar van de huidige ploeg de volksvertegenwoordigers Timselboer (wil stoppen) en Wessels (moet stoppen) ermee ophouden, terwijl getalenteerde nieuwkomers als Te Velde (drukke baan en wellicht verhuizing) en Klinkhamer (moeite met de bestuurlijke mores) door twijfel worden besprongen. Er bestaat in de achterban weinig animo op de lijst te gaan staan. In de boezem van het CDA gaan stemmen op om voormalig politiek leider Bos, in 2013 verlaat vertrokken na de zware verkiezingsnederlaag van 2010 toen hij lijsttrekker was, te vragen zich in 2018 toch weer te kandideren.

De nieuwe gemeenteraad zal zich na de verkiezingen van maart volgend jaar buigen over een profielschets voor een opvolger van de donderdag afzwaaiende burgemeester Visser. Het was voor de Overijsselse commissaris des konings Bijleveld reden te besluiten tot het benoemen van waarnemend burgemeester Van der Kolk. Haar installatie vindt volgende week donderdag plaats. Van der Kolk is niet de eerste vrouwelijke burgemeester in het gemeentehuis aan het Manitobaplein, want dat was in de laatste zeven jaar van de vorige eeuw de – overigens weinig succesvolle - burgemeester Vellekoop.

Van der Kolk kan bogen op veel bestuurlijke ervaring en dat komt in de vaak roerige politiek van Twenterand van pas. Ze was statenlid en gedeputeerde in Gelderland en bovendien nam de politica van de ChristenUnie (bloedgroep GPV) al burgemeesterlijk waar in Harderwijk, Westervoort en Renswoude.

Deel dit nieuws!