De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Werkloosheid daalt licht; beroepsbevolking in regio in Twente neemt af

Werkloosheid daalt licht; beroepsbevolking in regio in Twente neemt af

Enschede – In het eerste kwartaal waren er in Twente zo’n 20.500 geregistreerde personen van de beroepsbevolking zonder betaald werk. Dat komt neer op 6,4 procent, wat 0,1 procent minder is dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het gemiddelde werkloosheidspercentage bedroeg in deze regio 6,9 procent tegen 6,0 procent in Nederland. Het aantal Twentenaren zonder betaalde baan daalde vorig jaar met zo’n tweeduizend, wat minder is dan het Nederlandse gemiddelde. Dit komt vooral omdat de beroepsbevolking alhier sterker daalt in verhouding tot de lichte afname van het aantal werklozen.

‘Het is heel positief om te zien dat de werkloze beroepsbevolking in Twente afneemt en dat het aantal banen toeneemt’, beschouwt wethouder Welman van Economie en Werk der gemeente Enschede de cijfers in een persbericht van de positieve kant. Hij voegt er evenwel bij wijze van kanttekening aan toe: ‘Het is echter ook belangrijk dat mensen zonder werk perspectief op aansluitend werk houden. Voorkomen moet worden dat onze beroepsbevolking door gebrek aan passend werk en inactiviteit daalt.’

Het werkloosheidspercentage wordt berekend door het aantal mensen zonder betaalde arbeid te delen door de beroepsbevolking. In Nederland neemt de werkloze beroepsbevolking af. Doordat de stijging van het aantal werkenden groter is neemt de totale beroepsbevolking in tegenstelling tot die in de regio Twente toe.

De sinds begin vorig jaar ingezette daling van het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren zette in het eerste kwartaal door met een afname van 1,5 procent. Bijna 2.700 jongeren hadden eind maart 2017 een NWW-registratie. In het eerste kwartaal nam het aantal WW-uitkeringen met 2,2 procent toe; landelijk bedroeg deze toename 0,7 procent. Eind maart werden in Twente ruim 16.250 WW-uitkeringen genoteerd, 350 meer dan eind vorig jaar.

Het aantal bij de UWV geregistreerde vacatures is ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar gedaald. Eind maart stonden 2.600 openstaande vacatures geregistreerd bij de UWV. Dit is 25 procent minder dan eind december. Ten opzichte van eind 2015 is het aantal vacatures nog altijd 22 procent hoger. Door een daling van het aantal vacatures neemt de spanning op de arbeidsmarkt licht af. Er zijn meer werkzoekenden beschikbaar voor minder vacatures.

In het eerste kwartaal van is het aantal WW-uitkeringen onder jongeren gestegen met 14 procent (landelijk 3,3 procent) en hebben eind maart hadden ruim 1.200 jongeren een WW-uitkering, 150 meer dan eind vorig jaar.

 

Deel dit nieuws!